Τα δύο διλήμματα των εκλογών

του Αιμίλιου ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ

Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα απόψε, αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι αυτοδυναμία δεν θα υπάρχει, το ενδιαφέρον στρέφεται στις συνεργασίες. Μεγάλος συνασπισμός ή συνεργασία του πρώτου με μικρότερα κόμματα;

Τα προβλήματα και οι λύσεις τους απαιτούν συνεννόηση. Η εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία εγγυάται – παρά τα αρνητικά της – την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, απαιτεί συνεννόηση. Ευρεία συνεννόηση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί αναμφισβήτητα μόνο με το μεγάλο συνασπισμό, όλων των κομμάτων.

Η ευρωπαϊκή προοπτική λοιπόν είναι το πρώτο δίλημμα των εκλογών, το οποίο φαίνεται ότι έχει ξεκαθαρίσει, δεδομένου ότι είναι ευκρινείς πλέον οι δυνάμεις που πιστεύουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Το δεύτερο δίλημμα είναι το δύσκολο – και απαιτεί συνδυασμό με το πρώτο. Είναι ποιες πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν βαθιά στις μεταρρυθμίσεις, εντός και εκτός Μνημονίου. Εκεί, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, διότι υπάρχουν αντίρροπες τάσεις ακόμη και στο εσωτερικό των κυρίαρχων κομμάτων. Υπάρχουν όσοι επιθυμούν τις μεταρρυθμίσεις και όσοι… κωλυσιεργούν, συχνά με ιδιοτέλεια.

Άρα, η κυβερνητική εξίσωση των εκλογών έχει δύο παράγοντες: την ευρωπαϊκή προοπτική και τις μεταρρυθμίσεις. Χώρος και χρόνος δεν υπάρχει για κάτι διαφορετικό. Και αυτό, εξ ορισμού αποκλείει μια νέα εκλογική αναμέτρηση, η οποία, ούτως ή άλλως, δεν έχει κάτι να προσφέρει στον τόπο, αφού το αποτέλεσμα δεν θα είναι δραματικά διαφορετικό σε σχέση με αυτό που θα δούμε απόψε.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή των αυτοδυναμιών και ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο, της εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία απαιτεί συγκλίσεις και συναινέσεις. Το παράδειγμα των ψηφοφοριών για το τρίτο Μνημόνιο, με την αντιπολίτευση να στηρίζει την αιμορραγούσα κυβέρνηση, πρέπει να είναι οδηγός και να επαναληφθεί σε κυβερνητικό φόντο.

Θα πρέπει να περιμένουμε, επίσης, ότι το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας δεν θα είναι το ίδιο με το σημερινό. Από τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή και όσα μείνουν εκτός θα δούμε να διαμορφώνονται νέες τάσεις – ενδεχομένως και νέοι πολιτικοί σχηματισμοί. Θα δούμε ζυμώσεις στους ευρύτερους πολιτικούς χώρους – και της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς. Θα δούμε… εναλλαγές προσώπων στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο.

Αυτό που παραμένει, όμως, είναι ένα. Ότι το κρίσιμο ερώτημα της επόμενης μέρας είναι ένα: «Μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα;». Σ’ αυτό καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα. Με τη συμμετοχή μας, πρώτα απ’ όλα. Όλοι.

@aperdika

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ