Καυγάς για τα «εκλογικά» διόδια

Καυγάς έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία για την πληρωμή ή μη των διοδίων από τους ετεροδημότες που ταξιδεύουν στους τόπους καταγωγής τους για να ψηφίσουν. Μέχρι στιγμής, η χρέωση των σχετικών διοδίων γίνεται κανονικά στους αυτοκινητοδρόμους χωρίς καμία εξαίρεση.

Ειδικότερα, με αφορμή σχετική καταγγελία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, το υπουργείο Εσωτερικών σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές για το θέμα κατά του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι με έγγραφο που απέστειλε στις 29 Αυγούστου προς το εν λόγω υπουργείο αιτήθηκε τη διαμεσολάβηση του υπουργείου για να ισχύσει η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια, μέτρο που εφαρμόστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα αλλά και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Στο αίτημά του, ωστόσο, σημειώνει πως δεν έλαβε καμία απάντηση.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Εσωτερικών ανέμεναν τη σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας την περασμένη Πέμπτη, καθώς είχαν την πληροφορία ότι οι εταιρείες διαχείρισης των διοδίων είχαν συμφωνήσει για την ελεύθερη διέλευση, με εξαίρεση αυτές που λειτουργούν την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) και τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου. Η τελευταία, ωστόσο, (Γέφυρα Α.Ε.) παρέχει έκπτωση στους ψηφοφόρους με κάρτα για διέλευση και επιστροφή εντός 10 ωρών με κόστος 13,50 ευρώ.

Η απάντηση των κοινοπραξιών αυτοκινητοδρόμων

Η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλύψει το κράτος, ήταν η απάντηση των κοινοπραξιών των αυτοκινητόδρομων στο αίτημα της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για δωρεάν διέλευση των διοδίων σήμερα.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, οι εταιρείες αναμένουν ακόμη την αποπληρωμή των διελεύσεων από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου την ημέρα του δημοψηφίσματος, τις οποίες εκτιμούν σε μερικά εκατ. ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποδομών έκρινε ως ασύμφορη την όποια συμφωνία για εκ νέου ελεύθερη διέλευση, καθώς θα διπλασιαζόταν το κόστος που θα καλείτο να καταβάλλει για δυο πλέον εκλογικές διαδικασίες – του δημοψηφίσματος και τη σημερινή.

ΣΥΡΙΖΑ: To δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις είναι αδιαπραγμάτευτο

Η μη αποδοχή του αιτήματος από την πλευρά των εταιριών, για ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια, είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, ανέφερε πριν από λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοινώσεις από την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Μέσα στην επόμενη ώρα ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από τα συναρμόδια υπουργεία για το ζήτημα της χρέωσης των διοδίων κατά τη σημερινή ημέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου έχει ήδη δώσει εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή των εκλογέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ