ΕΣΕΕ: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου

Την απορία της για την καταχώρηση των στοιχείων επιταγών - συναλλαγματικών από τον Τειρεσία, «εν μέσω περιόδου προστασίας» εξέφρασε η Εθνική Συνομοσπονδία εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της προς την Τειρεσίας ΑΕ και προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή: «τον προσεχή Οκτώβριο θα έχουμε τα πλήρη στοιχεία και την εικόνα του τριμήνου Ιουλίου – Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2015 με το συσσωρευμένο προοδευτικό σύνολο της αξίας ακάλυπτων επιταγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, να ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ.

Οι συνέπειες των capital controls και της μειωμένης εμπορικής κίνησης των εκπτώσεων και γενικότερα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου θα φανούν πιο ξεκάθαρα το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το ενδεχόμενο να «σκάσουν» χιλιάδες επιταγές στη διάρκεια του Οκτωβρίου, εξέλιξη η οποία θα αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία στα μέσα Νοεμβρίου και εφόσον δεν επεκταθεί το υφιστάμενο moratorium, συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες».

Η ΕΣΕΕ αναφέρει επίσης ότι «με την επιστολή της επιχειρεί μία αποτύπωση της δραματικής κατάστασης που βρίσκεται ο τομέας των αξιογράφων εν μέσω capital controls και αναρωτιέται για ποιο λόγο, η Τειρεσίας καταχωρεί στοιχεία των επιχειρήσεων στη «μαύρη λίστα» της για επιταγές που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί καθώς η συγκεκριμένη ενέργεια ανακοίνωσής τους σαφώς δεν βοηθάει στην εξισορρόπηση της αγοράς».