Debate: Τί είπαν Τσίπρας και Μεϊμαράκης για την εξωτερική πολιτική

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ερώτημα για τη στάση της ευρωπαϊκής Δεξιάς και γιατί δεν καταδίκασε της στάση εκπροσώπων της στο εξωτερικό, όπως του κ. Βέμπερ, απάντησε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι και ότι ακόμα και ο κ. Βέμπερ στήριξε τη συμφωνία.

Όπως είπε, «είναι μία μάχη, μία ζύμωση η οποία γίνεται και προσπαθεί ο ένας να πείσει τον άλλο» τόνισε.

Για το χρέος, είπε ότι ήταν βιώσιμο με τα πλεονάσματα που είχαμε. «Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αύξησε το χρέος, εμείς λέμε ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί, δεν λέμε ότι δεν είναι βιώσιμο γιατί θα σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας» είπε. Η συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είπε, αποδέχεται ότι έγινε το PSI και ότι υπήρχε η ρήτρα για αναδιάρθρωση και δεν μπορεί να γίνει κούρεμα. «Δεν αναγνωρίζω τον κ. Τσίπρα» επανέλαβε.

Ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε σχολιάζοντας πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι ο λαός έπρεπε να πληρώνει δυσβάστακτα πλεονάσματα. Ερωτηθείς για τη βοήθεια που υπολόγιζε από Κίνα, Ρωσία κλπ είπε ότι η κυβέρνησή του πήγε σε όλες αυτές τις χώρες όχι για να πάρουμε λεφτά για να ξεχρεώσουμε το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης και επενδύσεων.

«Όλες αυτές τις πόρτες που χτυπήσαμε, τις έχουμε βρει ανοιχτές και θα τις αξιοποιήσουμε» δήλωσε. Σε ερώτηση για το τί πήγε στραβά στις διαπραγματεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι γνωρίζοντας ότι θα έρθει κυβέρνηση της Αριστεράς οι εταίροι έλαβαν τα μέτρα τους. «Πήγαν στην ποσοτική χαλάρωση αφήνοντας την Ελλάδα απέξω» είπε ως παράδειγμα. «Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την απειλή του Grexit και για το ότι η απερχόμενη κυβέρνηση άφησε μια «απασφαλισμένη χειροβομβίδα προς τον επόμενο», ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακόμα δεν έχει εξηγήσει γιατί πάμε σε εκλογές.

Απέρριψε ότι ο ίδιος είπε «φέρε όποια συμφωνία θες να την ψηφίσουμε», υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντώνης Σαμαράς έλεγαν στην κυβέρνηση ότι όσο καθυστερεί, τόσο πιο επώδυνα θα είναι τα μέτρα.

Για το θέμα του ΑΔΜΗΕ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι παραμένει ανοικτό, αν βρεθούν τα ισοδύναμα, πράγμα που η ΝΔ δεν επιθυμεί γιατί πράγματι θέλει ιδιωτικοποίηση.

Για το προσφυγικό και τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έδωσε σήμα» στους Σύρους να περάσουν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το πρόβλημα είναι διεθνές. Ξεκαθάρισε ότι «πάμε σε εκλογές γιατί η κυβέρνηση έπεσε από μέσα».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι για τον ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση έχει υπογράψει το μνημόνιο, άρα δεν μπορεί να αλλάξει η πολιτική σε αυτό.

Για το θέμα των Σύρων ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, αλλά κρατά τέσσερα χρόνια. Τέλος, στο θέμα της πτώσης της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά προτίμησε τις εκλογές.

Σε ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την προειδοποίηση Γιούνκερ για την εφαρμογή του προγράμματος, άρα το Grexit παραμένει στο τραπέζι, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχε σχέδιο «αριστερής παρένθεσης» και απειλής Grexit για να πέσει η κυβέρνηση.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει, αλλά η χώρα, όπως είπε, έχει κερδίσει έδαφος και συμμαχίες, άρα από εδώ και πέρα υπάρχει ένας οδικός χάρτης να βαδίσουμε.

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε μια νέα απειλή Grexit ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία έχει δυσκολίες, αλλά και προκλήσεις όπως το θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Σε ερώτηση εάν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη της δικής του παράταξης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε ότι η ΝΔ έχει μακρά ιστορία με μεγάλα επιτεύγματα. «Έχουμε τις ευθύνες μας, τις έχουμε αναλάβει, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας» είπε, σημειώνοντας ότι πάντα αναλάβαμε τη διακυβέρνηση με την επιλογή των πολιτών. «Προχωράμε μπροστά και δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, έχουμε διδαχτεί από αυτά» είπε.

Σημείωσε επίσης ότι το δεύτερο μνημόνιο ήταν απόρροια μίας πολιτικής που προέβλεπε κυρίως φόρους. «Πιστεύουμε ότι αν μπορούσαμε να πάμε στην Πέμπτη αξιολόγηση θα την είχαμε ολοκληρώσει και θα είχαμε μία διαφορετική πορεία μέχρι το 2017».

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση για το χρέος και τις πολιτικές για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, απάντησε ότι «οι ξένες επενδύσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις επενδύσεις αλλά και άλλους παράγοντες, όπως η πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα. Εδώ έχουμε γραφειοκρατία, προβλήματα σε αδειοδότηση, ταχύτητα δικαιοσύνης κλπ. Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, πρέπει να κάνουμε μία σειρά από τομές και σε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο. Και ας είναι η φορολογία μας λίγο υψηλότερη».

Σε ερώτηση για την εκπαίδευση, ο κ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ζήτησε να ανασταλεί το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σε ότι αφορά στο θέμα των κενών, είπε ότι είναι ένα δομικό πρόβλημα το οποίο χωρίς προσλήψεις δεν λύνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ