Τσίπρας: «Η χώρα δε θα μείνει ακυβέρνητη ακόμα και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία»

«Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη, ακόμη κι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, γιατί κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη να την αφήσει ακυβέρνητη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους δανειστές μαζί με τα αντισταθμιστικά μέτρα που παρουσίασε κατά την ομιλία του την περασμένη Κυριακή, «για να φύγουμε το συντομότερο δυνατόν από την μέγγενη της επιτροπείας».

Σε ότι αφορά μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία του κόμματος μετά τις εκλογές, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πως μπορεί να συνεργαστεί με κόμματα αρκετά διαφορετικά από αυτόν, όπως είναι οι ΑΝΕΛ, ωστόσο σημείωσε ότι δε βλέπει πώς μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ «αφού εκφράζουμε τελείως διαφορετικά πράγματα», ενώ και σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δε θα το απέκλειε εάν αποχωρήσουν από αυτό ορισμένα στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφορά έκανε και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς σχολίασε τη συγνώμη του προς αυτόν για το χαρακτηρισμό «ψευτράκος» και κάλεσε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ζητήσει συγγνώμη για όσα έφερε η ΝΔ στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι είναι οξύμωρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να ζητήσει να συνεργαστεί με κάποιον τον οποίο αποκαλεί «πολιτικό αγύρτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε και βολές προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι προσδοκίες για οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία δεν επιβεβαιώθηκαν και πως «όποιος πιστεύει πως η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, τότε ας λύσει αυτά τα προβλήματα», ενώ σε άλλο σημείο, μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έπεσε από βουλευτές της, γι’ αυτό και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου».

Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες, ενώ αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε ότι «τις σώσαμε, δεν τις χάσαμε», καθώς και ότι «γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι εμπεριείχε την κατάρρευση ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος. Καταφέραμε και σώσαμε τις τράπεζες».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται τον εαυτό του (μετά την ανακοίνωση που ζητούσε την αναστολή του μέτρου), ενώ παραδέχτηκε ότι το μέτρο είναι ένα συμβιβασμός στο πλαίσιο της 17ωρης διαπραγμάτευσης και δεσμεύτηκε ότι θα αναζητηθεί ισοδύναμο, που δεν θα έχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα.

Σε ερώτηση για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν, για τον μεγάλο αριθμό ανέργων και την επιβάρυνση που επέφεραν τα capital controls, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το κόμμα δίνει σκληρή μάχη για να ξεφύγει η χώρα από αυτό.

Σημείωσε σε αυτό το σημείο τη σημασία στη στήριξη στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ και την ελάφρυνση των χρεών τους μέσω των κόκκινων δανείων.

Όπως υπογράμμισε, «στόχος να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ. Χρειαζόμαστε επενδύσεις από το πρόγραμμα Γιούνκερ και ΕΣΠΑ αλλά και πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων. Αλλά για να πετύχει αυτό, χρειάζεται σχεδιασμός. Οι ξένοι επενδυτές, για να επενδύσουν, θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον, το οποίο το δημιουργήσαμε, καθώς και ένα θεσμικό πλαίσιο ώστε να γνωρίζουν πότε θα έχουν απόδοση τα κεφάλαιά τους. Χρειάζονται τομές σε γραφειοκρατία και διαφθορά».

Τέλος, με αφορμή ερώτηση για το προσφυγικό είπε ότι είναι ντροπή η Μεσόγειος να ξεβράζει νεκρά παιδιά, και επιτέθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον οποίο κατηγόρησε για «περίσσια υποκρισία μπροστά στο δράμα των προσφύγων», καθώς και ότι «λαϊκίζει πιο πολύ και από την Χρυσή Αυγή».