Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τη Ν.Δ.»

Το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. απέκλεισε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ενώ χαρακτήρισε «υποκρισία» το να λέει ο Β. Μεϊμαράκης ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί του.

«Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη Ν.Δ. διότι οι προγραμματικές μας διαφορές είναι πολύ μεγάλες, δεν υπάρχει κοινός στόχος. Θέλουμε να γκρεμίσουμε αυτά που η Ν.Δ. και ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να διατηρήσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για ποιο λόγο τόσο ξαφνικά με έχει συμπαθήσει ο κ. Μεϊμαράκης; Όταν βγαίνει και με λέει ‘ψευτράκο’, ‘πονηρούλη’ και ‘πολιτικό αγύρτη’ πώς είναι δυνατόν να λέει ότι θέλει να συνεργαστούμε; Αυτό είναι υποκρισία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Αν είμαι ‘ψευτράκος’, ‘πονηρούλης’ και ‘πολιτικός αγύρτης’ γιατί θέλει να συνεργαστεί μαζί μου; Το λέει γιατί θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει διαφορά, ότι όλοι είναι το ίδιο, κατεβάζοντας χαμηλά τη δυναμική που έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ επειδή θέλουμε να κάνουμε τομές και μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να δώσουμε μάχη για το καινούριο» ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να κυβερνήσει «με τους έντιμους ανθρώπους, με τους καλύτερους και τους αξιότερους ακόμη κι αν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ».

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καισαριανή

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε μία συμφωνία δέκα φορές καλύτερη από εκείνη που έφερνε η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Καισαριανή, ενώ επιτέθηκε στο «παλιό και φθαρμένο σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στους αγώνες και στις θυσίες του λαού της Καισαριανής, θύμισε ότι, μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός, επισκέφθηκε την πόλη και υποσχέθηκε ότι μετά τη νίκη στις εκλογές θα το επαναλάβει.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε τα λάθη και τις παραλείψεις του επταμήνου, ωστόσο υπερασπίστηκε τη μάχη που έδωσε και, κατά τον ίδιο, δεν πήγε χαμένη. Υπεραμύνθηκε, παράλληλα, της συμφωνίας που τελικά πέτυχε παρά τις δυσκολίες που έχει, όπως είπε, ως της καλύτερης δυνατής με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων.

«Υπάρχει κανείς Έλληνας που να πιστεύει ότι αν έμενε στη διακυβέρνηση ο κ. Σαμαράς ή αν ήταν στη θέση μου ο κ. Μειμαράκης, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο κ. Μειμαράκης, με τη στρατηγική του ΝΑΙ σε όλα, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Αν υπάρχει ας βγεί να το πει. Ούτε ο ίδιος δε το ισχυρίζεται», τόνισε ο αρχηγός του πρώτου σε δύναμη κόμματος της διαλυθείσας Βουλής.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά των κομμάτων που άσκησαν εξουσία πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «μας κατηγορούν εκείνοι που έχτιζαν τα τείχη της αδικίας, της φθοράς, της διαπλοκής, της αρπαχτής, για σαράντα χρόνια, ότι δεν μπορέσαμε να τα γκρεμίσουμε σε εφτά μήνες. Μας λένε οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί των μνημονίων: Δεν καταφέρατε να τα ξηλώσετε, όπως είχατε υποσχεθεί. Μας κατηγορούν ότι δεν μπορέσαμε με την πρώτη σκληρή μάχη να γκρεμίσουμε το καθεστώς των μνημονίων, που εκείνοι για χρόνια έχτιζαν. Εκείνοι θωράκισαν με νόμους και δρακόντειες δεσμεύσεις. Εκείνοι έστησαν γύρω του μπλόκα της διαπλοκής, παγίδες του χρήματος, εκβιασμούς της πιστωτικής ασφυξίας. Και κάπου εκεί η τραγωδία γίνεται και πάλι φάρσα. Κάποτε κατηγορήθηκαν για προδοσία οι πατριώτες που αντιστάθηκαν στον κατακτητή. Τώρα κατηγορούνται εκείνοι που αντιστάθηκαν στο καθεστώς του φόβου, της αδικίας, της φθοράς, τη διαπλοκής».

Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε από την δική του πλευρά το δίλημμα των εκλογών, καλώντας τους παρευρισκόμενους να απαντήσουν «ποιον θα εμπιστευτείτε να παλέψει με το λαό, μαζί σας, μαζί με κάθε κοινωνική ομάδα, για να αρχίσει επιτέλους η αντίστροφη μέτρηση; Εκείνους που μας έφεραν ως εδώ; Εκείνους που άνοιξαν τις πληγές; Εκείνους που υπάρχουν για να διαιωνίζουν τις πληγές, γιατί έτσι εξασφαλίζουν στους σπόνσορές τους εύκολο χρήμα και στον εαυτό τους εύκολες καρέκλες; Να εμπιστευτούμε, δηλαδή, τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα. Να εμπιστευτούμε στους δεσμοφύλακες την απελευθέρωσή μας. Στους κουμπάρους τη μάχη της κατά διαπλοκής. Στους νόμιμους και ηθικούς τη μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Στους κολλητούς τη μάχη για την αλλαγή του κράτους».

Έδωσε δε την δική του απάντηση, ότι «με όλους αυτούς, με το παλιό και φθαρμένο, ένα μόνο πρέπει να κάνουμε. Και μπορούμε να το κάνουμε. Να το αφήσουμε να πνιγεί στις αμαρτίες του. Ή καλύτερα να το πνίξουμε στην κάλπη στις 20 του Σεπτέμβρη. Για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή μαζί του. Γιατί για να κερδίσουμε το αύριο, πρέπει να τελειώσουμε με το χτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ