Παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου και του Πάνου Καμμένου ο εορτασμός της Μεγαλόχαρης στην Τήνο

Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία χιλιάδων πιστών γιορτάζεται στην Τήνο η Μεγαλόχαρη. Παρόντες στο νησί της Παναγίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, επιβιβάστηκε στην τορπιλάκατο Σταράκης, από όπου κατευθύνθηκε στα ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου και στο σημείο του τορπιλισμού του αντιτορπιλικού Έλλη, πριν από 75 χρόνια τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο του «Έλλη», ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων ναυτών και αξιωματικών του αντιτορπιλικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε αμέσως μετά στον Ναό της Ευαγγελίστριας όπου παραβρέθηκε στην αρχιερατική λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τήνου στο πλαίσιο του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε μαζί με το πλήθος των πιστών τη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Μιλώντας μετά τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, εξέφρασε την ανάγκη για εθνική ενότητα στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η χώρα.

Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οφείλουμε «ενωμένοι και αποφασισμένοι να διανύσουμε τον ανηφορικό, πλην όμως ελπιδοφόρο, δρόμο του εθνικού μας μέλλοντος. Τον δρόμο που χάραξαν, ούτως ή άλλως, οι αγώνες και το πνεύμα των προγόνων μας προσδίδοντας στη Δύση, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τα ανεξίτηλα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας, του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Τήνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Στο Ιερό Νησί της Τήνου, που σήμερα μάς δέχεται φιλόξενο, ο Δεκαπενταύγουστος αποκτά για τον Ελληνισμό μιαν ιδιαίτερη ιστορική διάσταση. Και τούτο γιατί εδώ το θαύμα της Πίστης αναβλύζει και από τις, πάντα ζωντανές, μνήμες αλλά και τα συντρίμμια της “Έλλης”, ο τορπιλισμός της οποίας σήμανε, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, την έναρξη του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Ήτοι του αγώνα για την Πατρίδα και τη Δημοκρατία που, τηρουμένων βεβαίως των ιστορικών αναλογιών, συνεχίζεται και πρέπει να συνεχίζεται- δίχως διακοπές και δίχως εκπτώσεις, υπό συνθήκες άρρηκτης σύμπνοιας και υπεύθυνης συμπόρευσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ