Ο «καθρέπτης» της οικονομίας έσπασε

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Στην «γλώσσα» της οικονομίας – ή της αγοράς όπως είθισται να λέμε – το χρηματιστήριο αποτελεί τον «καθρέπτη» της – της οικονομίας – στον οποία μπορεί κάποιος να «δει» το μέλλον ή την πραγματική εικόνα. «Η αγορά – το ΧΑ δηλαδή – προεξοφλεί τα δεδομένα», λένε οι χρηματιστές.

Χθες λοιπόν ο «καθρέπτης» αυτός φαίνεται ότι έσπασε, καθώς ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε μια ιστορική υποχώρηση, με τις μετοχές των τραπεζών και τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να σημειώνουν επίσης σημαντικές απώλειες που έφτασε στις περισσότερες περιπτώσεις απώλειες 30%.

Έτσι η χθεσινή ημέρα μπορεί να καταγραφεί ως η πραγματική «μαύρη Δεύτερα» για το ΧΑ, αλλά και για την ελληνική οικονομία, σε μια βεβαίως όχι κανονική περίοδο, καθώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έπρεπε χθες να «αφομοιώσει» την περίοδο που ήταν εκτός λειτουργίας, αλλά και όλο το διάστημα αυτό που βρίσκονται σε ισχύ τα capital controls.

Την ίδια στιγμή, κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν, τόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, όσο και οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Ιούλιο, με τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος επιδεινώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, υποχωρώντας στις 81,3 μονάδες από 90,7 τον Ιούνιο.

Είναι προφανές ότι το «μίγμα» είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την πραγματική οικονομία και αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σοβαρό για την ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, όταν μάλιστα η κατάσταση αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα κρατικά έσοδα.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ