IDC: Μέχρι και 3,7 δισ. δολάρια η πτώση των επενδύσεων ΤΠΕ στην Ελλάδα, σε περίπτωση Grexit

Μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στη χώρα κατά 18% το 2016, σύμφωνα με υπολογισμούς της IDC, η οποία εκτιμά ότι η σωρευτική μείωση της σχετικής δαπάνης θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 3,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2019.
Αντίστοιχα για την υπόλοιπη Ευρώπη, ο διεθνής οίκος μετρήσεων αναφέρει ότι οι αντίστοιχες δαπάνες θα επηρεάζονταν επίσης αρνητικά, αλλά σε πολύ μικρότερο και «ελεγχόμενο» βαθμό από ότι στην Ελλάδα.

Η IDC αναφέρει επίσης ότι μετά το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα που αυτό έφερε, η πρόβλεψη για το μέλλον των ΙΤ επενδύσεων για την Ελλάδα γίνεται πιο δύσκολη. Ο διεθνής οίκος είχε εκπονήσει 2 σενάρια προβλέψεων, για την περίπτωση συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, και για την περίπτωση μη συμφωνίας, που θα οδηγήσει σταδιακά σε ένα Grexit.

Με δεδομένο ότι κατά τη σύνταξη των εν λόγω εκτιμήσεων από την IDC η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία με τους δανειστές και αποφεύχθηκε το Grexit, αναφέρουμε μόνον το αντίστοιχο σενάριο της IDC που λαβαίνει υπόψη την αποφυγή ενός Grexit.

Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο αυτό, η αποφυγή του Grexit δε θα μπορέσει να αποτρέψει ένα διψήφιο ποσοστό μείωσης των IT επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2016, αν και το ποσοστό αυτό θα είναι σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο σε περίπτωση Grexit. Επίσης, από τη στιγμή που αποφεύχθηκε το Grexit ο οίκος εκτιμά ότι οι αντίστοιχες επενδύσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη δε θα επηρεαστούν.
Αντίθετα, η IDC εκτιμά πως εφόσον αποφευχθεί το σενάριο του Grexit οι IT επενδύσεις στην Ευρωζώνη θα ενισχυθούν μακροπρόθεσμα, ωστόσο αυτό δε θα αρκέσει για την παραγωγή (έστω και μεσοπρόθεσμη) ανάλογων αποτελεσμάτων και για την Ελλάδα, για την οποία, όπως εκτιμά, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία.

Η IDC αναφέρει επίσης και τις εκτιμήσεις της BlackRock, σύμφωνα με την οποία στις δαπάνες για τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 0,5% των IT δαπανών της δυτικής Ευρώπης, που είναι ο χειρότερος για χώρα της δυτικής Ευρώπης, και μάλιστα με τάσεις περαιτέρω μείωσης.

Με βάση τις εκτιμήσεις της BlackRock, η IDC ανέπτυξε 2 ακόμα σενάρια για τις δαπάνες πληροφορικής στη χώρα μας:
Σενάριο 1: Οι επενδύσεις σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα θα επηρεαστούν έντονα αρνητικά από τη φυγή των ξένων εταιρειών από τη χώρα, τη δραστική μείωση των αντίστοιχων δαπανών από τις ελληνικές επιχειρήσεις και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι ΙΤ επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να σημειώσουν πτώση κατά -14% το 2015 και κατά -15% το 2016, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό της πτώσης για το διάστημα 2015 – 2019 να φτάνει στο – 6,9%.

Σε ότι αφορά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενδεχομένως να επηρεαστούν σε ένα βαθμό οι αντίστοιχες δαπάνες στις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Σενάριο 2: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υστερεί στις επενδύσεις ΤΠΕ, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης λιτότητας. Με βάση αυτό, αναμένεται μείωση των επενδύσεων ΤΠΕ στην Ελλάδα κατά 7% το 2015, και κατά 16% το 2016, με το μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης για το διάστημα 2015 – 19 να φτάνει στο -4,8%. Σε αυτό το σενάριο, οι αντίστοιχες δαπάνες στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα.