Βουλή, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ “σαρώνουν” οι εξελίξεις

Διπλό μέτωπο έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας. Στις 48 ώρες που έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν αντίστροφα, πρέπει να αποφασίσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – είτε σε πρόσωπα είτε σε σύνθεση είτε και τα δύο μαζί – ενώ η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει έως αύριο βράδυ το πρώτο πακέτο μέτρων, το οποίο έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από τους εταίρους για τη συμφωνία.

Η ψήφισή του ανοίγει το δρόμο για τη χρηματοδότηση-γέφυρα, η οποία θα εξεταστεί σε σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, αλλά και για την ψήφιση της συμφωνίας από τα άλλα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Θεσμών για το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με εκτίμηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό θα είναι τέσσερις εβδομάδες.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία του κατεπείγοντος. Από εκεί και πέρα, οι αλλαγές στην κυβέρνηση πιθανότατα θα ανακοινωθούν μετά την ψηφοφορία (τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη), χωρίς όμως να αποκλείεται και αιφνιδιασμός του Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιπλέον να διαχειριστεί άλλα δύο εσωτερικά μέτωπα. Το πρώτο είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος οδεύει προς de facto διάσπαση. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η “Αριστερή Πλατφόρμα” έχουν πλέον… απασφαλίσει και επιλέξει το δρόμο της οριστικής ρήξης, χωρίς όμως να εμφανίζονται διατεθειμένοι να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό με παραιτήσεις είτε από τα κυβερνητικά πόστα είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη χθες σημειώθηκε η πρώτη απώλεια, καθώς ο Νίκος Χουντής παραιτήθηκε από βουλευτής και έτσι διανύει τις τελευταίες ημέρες του στο κυβερνητικό αξίωμα για το οποίο είχε επιλεγεί από τον πρωθυπουργό (υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Υποθέσεων). Και ο Δημήτρης Κοδέλλας ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα και μετά θα παραδώσει την έδρα του.

Το έτερο μέτωπο για τον πρωθυπουργό ακούει στο όνομα… Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ακόμη και εάν της ζητηθεί, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή πρότασης μομφής σε βάρος της από τους ίδιους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ! Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στα κοινοβουλευτικά χρονικά…

Προβληματισμός για τα σενάρια της επόμενης μέρας υπάρχει και από τη σιβυλλική δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος είπε ότι… διαφωνεί με τα μέτρα, παραμένει όμως στην κυβέρνηση, εκτός και αν αυτή μετατραπεί σε “εθνικού σκοπού”, οπότε θα αποχωρήσει!

Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή θέλει Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να στηρίζουν την κυβέρνηση ενεργά, τους ΑΝΕΛ να αποχωρούν και τη ΝΔ να στηρίζει διά της… ανοχής, γεγονός που επιτρέπει, σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ψήφιση νομοσχεδίων ακόμη και με πλειοψηφία 120 βουλευτών.

Το “κλειδί”, ωστόσο, των εξελίξεων κρατά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα λάβει μόνος του τις τελικές αποφάσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης και τη στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ