«Αγκάθια» αλλά και φως στο «τούνελ» των Βρυξελλών

Πρόοδος σημειώνεται στις επίπονες διαβουλεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της μαραθώνιας συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης (που ξεπέρασε τις 12 ώρες) στις Βρυξέλλες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από πολλές πλευρές, οι οποίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η επιλογή του Grexit φαίνεται να έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο τονίζουν ότι είναι ακόμα αρκετά τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να γίνει λόγος για έναρξη των διαβουλεύσεων για το τρίτο οικονομικό πακέτο στήριξης.

Και ενώ η Σύνοδος δεν έχει ξαναρχίσει μετά το δεύτερο διάλειμμα που έγινε (στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής), ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τρίτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόλαλντ Τουσκ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, και μάλιστα σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, οι πληροφορίες θέλουν να τίθενται στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια από τον παλιό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM). Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δισ. ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν τα συγκεκριμένα χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ.

Πέραν αυτών, στο τραπέζι είναι και η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ένα παλαιό ελληνικό αίτημα), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, με ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, να δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν άμεσα σε τέτοια δάνεια.

Σε ότι αφορά στα «αγκάθια», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτά προέρχονται στη φάση αυτή από την Ολλανδία, η οποία φέρεται να θέτει ως όρο την εκπλήρωση όσων υποχρεώσεων από το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο δεν πραγματοποιήθηκαν, όπως επίσης και την άρση των «μονομερών ενεργειών» στις οποίες έχει προχωρήσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως είναι οι επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο Δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κλπ), ωστόσο στο θέμα αυτό διαφαίνεται κάποιος συμβιβασμός αφού οι θεσμοί φέρονται να μην εγείρουν θέμα για το παραπάνω, καθώς προωθούν την «απόσβεση» των επαναπροσληφθέντων από τις προσλήψεις που προβλέπονται μέχρι το 2020.

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επειδή αναγνωρίζεται η δυσκολία της άμεσης εξεύρεσης περιουσιακών στοιχείων που θα φτάνουν σε αξία τα 50 δισ. ευρώ για το «εγγυητικό ταμείο», αυτό να γίνει σε βάθος τριετίας, όσο θα διαρκεί και το οικονομικό πρόγραμμα, ενώ τα 50 δισ. ευρώ δε θα ορίζονται ως απαιτητό μέγεθος αλλά ως ανώτατο όριο για τα περιουσιακά στοιχεία που θα πάνε στο συγκεκριμένο ταμείο.

Επίσης, η παρουσία του ΔΝΤ και στο νέο οικονομικό πρόγραμμα προβάλλει ως η πιθανότερη εκδοχή, αν και η ελληνική πλευρά θα ήθελε την παρουσία μόνον του ESM, ενώ αναμένεται μέσα στο κείμενο να υπάρχει και επαναδιατύπωση της γραπτής δέσμευσης των εταίρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που είχε γίνει το 2012.

Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς φαίνεται να επικεντρώνονται στην ταχύτερη δυνατή παροχή επιπλέον ρευστότητας στις τράπεζες από τον ELA προκειμένου αυτές να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό (η επιδίωξη της Αθήνας είναι να ανοίξουν ξανά την Τρίτη) με μια παράλληλη σταδιακή χαλάρωση των capital controls.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ