Τρισέ: «Εάν η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία, μπορεί να την επιτύχει»

«Εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά μια συμφωνία, μπορεί να την επιτύχει» δήλωσε ο Ζαν – Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πρόκειται για απόφαση της Ελλάδας» προσέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μία έξοδος από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε μια ραγδαία ύφεση στην Ελλάδα. «Θα ήταν μια φοβερή καταστροφή για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες» είπε.

«Θα καταγραφόταν κατάρρευση της οικονομίας, περαιτέρω και μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ, μια δραματική αύξηση της ανεργίας και μία πτώση στο βιοτικό επίπεδο».

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επιπλέον ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε πλήγμα για την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού διακυβεύματος και έναν γεωπολιτικό κίνδυνο σε μία χρονική περίοδο όπου καταγράφεται αστάθεια σε γειτονικές χώρες, ενώ ανέφερε ως παραδείγματα τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

«Μαζί με το γεωπολιτικό κίνδυνο θα υπήρχε σε ορισμένο βαθμό απώλεια της αξιοπιστίας της Ευρώπης» τόνισε ο Τρισέ. «Η εξουσία και η επιρροή της Ευρώπης θα πλήττονταν» κατέληξε ο πρώην επικεφαλής του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ