Επιπλέον έσοδα 7,9 δισ. ευρώ συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής

Επιπλέον έσοδα ύψους 7,9 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016 προβλέπει το σχέδιο που κατέθεσε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, με τα 7,3 δισ. ευρώ να προέρχονται από αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει έσοδα ύψους 680 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, καθώς και 665 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τις αυξήσεις εισφορών στους συνταξιούχους.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει ότι ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ (όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων) αυξάνεται από το 26% στο 29% από το 2016, ενώ επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.

Επίσης, αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας (για αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων), ενώ εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων και θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας.

Ακόμα, η πρόβλεψη προβλέπει και την επιβολή φορολογίας στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs), όπως επίσης και η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ