IOBE: Εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ το χρόνο από μεγαλύτερη χρήση ΤΠΕ στο Δημόσιο

Του Γιάννη ΛΕΟΝΤΑΡΗ

Εξοικονόμηση σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και μεγάλα οφέλη για την οικονομία σε όρους εξαγωγών, ανταγωνιστικότητας, διαφάνειας αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μπορεί να επιφέρει η περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Η Υιοθέτηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και η ψηφιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι σήμερα σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει πολλά αυτονόητα πράγματα, είπε λόγω απαρχαιωμένης νοοτροπίας, είτε λόγω εσφαλμένων επιλογών σε τεχνικό επίπεδο. Τόνισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν σοβαρές ευθύνες διότι ξόδεψαν άδικα πάρα πολλά χρήματα με τα προγράμματα ΣΥΖΕΥΞΙΣ 1 και 2, όπως είπε, τα οποία δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως σημείωσε, «προσπαθούμε να επανεξετάσουμε την κατανομή των δαπανών σε αυτά τα προγράμματα – στο πλαίσιο και του νέου ΕΣΠΑ – αλλά τα χρονικά περιθώρια που έχουμε είναι πλέον πολύ στενά».

Όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα προμηθειών του Δημοσίου τομέα, ενώ τα υπουργεία παρότι μπορούν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά έγγραφα δεν είναι τεχνικά σε θέση να τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους.

Παραδέχτηκε επίσης ότι και οι εσωτερικές μελέτες που έχει κάνει το υπουργείο δείχνουν ότι η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ το χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε ορισμένους στόχους που έχον τεθεί από το υπουργείο, που είναι οι εξής:

– Οριζόντια διασύνδεση της «Διαύγειας» με βάσεις ανοιχτών δεδομένων ώστε ο πολίτης να είναι σε θέση να βρίσκει πιο εύκολα την πληροφορία που θέλει.

– Εξέλιξη του υφιστάμενου πληροφοριακού συστήματος ΕΡΜΗΣ που σήμερα εξυπηρετεί τα ΚΕΠ, σε ένα ηλεκτρονικό ΚΕΠ που θα είναι προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή μέσα από τον υπολογιστή του πολίτη – χρήστη.

Όπως είπε, το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία μετατροπής σε online διαθεσιμότητα 40 υπηρεσιών που σήμερα προσφέρονται από τα ΚΕΠ με φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενο, οι οποίες από το Σεπτέμβρη θα προστεθούν στις 7 που διατίθενται σήμερα, και έτσι θα δημιουργηθεί το online ΚΕΠ που θα είναι σε θέση να παρέχει πλήρεις υπηρεσίες.

– Οριζόντια ηλεκτρονική διασύνδεση των υπουργείων ώστε δεδομένα και έγγραφα να μπορούν να ανταλλάσσονται άμεσα και να μειωθεί το κόστος εκτύπωσης και διακίνησης χαρτιού.

– Προώθηση της χρήσης της ηλεκτρονικής κάρτας πολίτη προκειμένου αυτός να λαμβάνει πιο άνετα καλύτερες και αρτιότερες online υπηρεσίες από τους φορείς του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, αλλά και προώθησή της για χρήση από τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές.

– Υπογραφή διμερών συμφωνιών με κράτη που έχουν τεχνογνωσία στην εφαρμογή των παραπάνω, και όχι μόνον, προκειμένου να επιτευχθεί μεταφορά τεχνογνωσίας από αυτές τις χώρες στην Ελλάδα, στους παραπάνω τομείς.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη προς το Δημόσιο. Όπως είπε, «ο πολίτης αντιμετωπίζει το Δημόσιο ως εχθρό του, και δεν περιμένει ότι αυτό να σταθεί δίπλα του», και σημείωσε ότι εάν δεν εξαλειφθεί αυτή η καχυποψία (την οποία ωστόσο δικαιολόγησε με βάση τις μέχρι τώρα πρακτικές του Δημοσίου) καμία μεταρρύθμιση τελικά δε θα πετύχει.

Τέλος, πρόσθεσε ότι η Δημόσια διοίκηση έχει σκοπό να αποτελέσει σύμμαχο ανάπτυξης για τον ιδιωτικό τομέα και όχι βαρίδι του, και ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, επιδίωξε να έρθει σε συνάντηση με όλους τους φορείς της αγοράς και να τους ζητήσει τις προτάσεις τους για το πώς η Δημόσια διοίκηση μπορεί να τους βοηθήσει.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις προκλήσεις αλλά και τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικονομία καλείται να βελτιώσει τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητά της, να αναβαθμίσει το γνωστικό περιεχόμενο και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της, με τρόπο που να είναι ελκυστικό για διεθνείς και όχι μόνο αγορές».

«Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, «η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στις επιχειρήσεις, στη δημόσια διοίκηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην εκπαίδευση, κ.α. αποτελεί ένα μη επαρκώς αξιοποιημένο αναπτυξιακό κοίτασμα, καθώς η ελληνική οικονομία δεν έχει αποκομίσει τα δυνητικά οφέλη παραγωγικότητας που προκύπτουν από την ευρύτερη υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών.» «Ειδικά στο σημερινό περιβάλλον, όπου η ανάγκη ποιοτικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και μετάβασής της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο είναι επιτακτική, η συνεισφορά των ΤΠΕ μπορεί να είναι καθοριστική στην προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της», τόνισε ο Τάκης Αθανασόπουλος.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση από τον επίκουρο καθηγητή του ΕΜΠ και επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης, Άγγελο Τσακανίκα, η χώρα μας δεν έχει συλλάβει το πλήρες εύρος των ωφελειών από την ταχύτερη υιοθέτηση ΤΠΕ, καθώς ακόμα υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη σε 65 από τους 84 δείκτες ΤΠΕ (77%) με βάση την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα (Digital Agenda Scoreboard, 2014).

Σύμφωνα επίσης με τη μελέτη, η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις στην ευζωνική διείσδυση, τη συχνότητα χρήσης του διαδικτύου, τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και ηλεκτρονικών προμηθειών, ελλείψεις που καθίστανται ακόμα πιο κρίσιμες στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την μελέτη η εγχώρια οικονομία θα μπορούσε να εξοικονομήσει το ποσό των 380 εκατ. ευρώ ετησίως από την υιοθέτηση στην ελληνική δημόσια διοίκηση λύσεων ψηφιακής υπογραφής. Επιπλέον μια αύξηση κατά 100% στη διάδοση των ανοιχτών δεδομένων στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε σημαντική βελτίωση της κατάταξης της χώρας κατά 25 θέσεις σε όρους ανταγωνιστικότητας (από την 56η στην 31η θέση) και κατά 33 θέσεις σε όρους διαφάνειας (από την 80η στη 47η) καθώς και στη δημιουργία 6.332 νέων επιχειρήσεων.

Επίσης, για κάθε 1000 άτομα που βελτιώνουν το επίπεδο e-skills που διαθέτουν μπορεί να επιτευχθεί ενίσχυση των εγχώριων εξαγωγών κατά 13,9 εκ ευρώ καθώς και η δημιουργία 72 νέων επιχειρήσεων. Τέλος, η υιοθέτηση ΤΠΕ από τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξάνει την πιθανότητα καινοτομίας κατά περίπου 4-9 ποσοστιαίες μονάδες και διευκολύνει σημαντικά τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων καθώς αυξάνει τη πιθανότητα εξαγωγών κατά περίπου 1,5-4 ποσοστιαίες μονάδες

Η Μυλαίδη Στούμπου, διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft Hellas, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι περισσότεροι οργανισμοί δημόσιας διοίκησης, αλλά και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, αξιοποιώντας όλες τις τεχνολογικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η Μυλαίδη Στούμπου παρουσίασε τρόπους εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, κάνοντας σαφή αναφορά στην υλοποίηση ψηφιακών υπογραφών, στο υπολογιστικό νέφος και την αποτελεσματική διαχείριση των ανοιχτών δεδομένων.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο ψηφιακής ανάπτυξης της οικονομίας που θα βασίζεται στην καινοτόμο κι εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, ενώ, στο τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2020 πρόκειται να δημιουργηθούν σχεδόν 1εκ. θέσεις εργασίας που θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης ακολούθησε συζήτηση στην οποία μετείχαν ο Φαίδων Κακλαμάνης, προϊστάμενος της διεύθυνσης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Ευαγγελία Μπήτρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα μηχανικών πληροφορικής και επικοινωνιακών συστημάτων του πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Γιώτα Παπαρίδου, Α’ εκτελεστική αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, η Αντιγόνη Παπανικολάου, διευθύντρια νομικών και εταιριών υποθέσεων της Microsoft Ελλάς και ο Παναγιώτης Αργυράκης, σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ