Βαρουφάκης: “Υπεύθυνη και αναπτυξιακή η πρόταση για τον ΦΠΑ”

“Είμαστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με τον ΦΠΑ. Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

“Η πρόταση σχετικά με τον ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον” είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης. “Οι θεσμοί μας λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση” είπε ο υπουργός. Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ότι “δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα.”.

Επίσης, μιλώντας στους New York Times, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι γνωρίζει πότε πρέπει να αποχωρήσει από το πόστο του υπουργού, καθώς δεν πρόκειται να γελοιοποιηθεί συμβιβαζόμενος σε επίπεδο αρχών και λογικής, όπως είπε.
Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, απάντησε ότι νιώθει “τρομοκρατημένος και ενεός”, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον, και “κάθε επένδυση έχει ένα βραχυπρόθεσμο κόστος”.

Επίσης, ο υπουργός αρνείται κατηγορηματικά ότι δέχθηκε λεκτικές επιθέσεις από τους ομολόγους του στο Eurogroup της Ρίγας. “Το αρνούμαι με κάθε ίνα του σώματός μου” τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ηχογραφήσει τη σύσκεψη, αλλά δεν μπορεί να τη βγάλει στη δημοσιότητα λόγω των κανόνων εμπιστευτικότητας.

Ωστόσο, μιλώντας από το βήμα του ΕΒΕΑ ο υπουργός αναφέρθηκε και στα περί ηχογράφησης του Eurogroup της Ρίγα, είπε ότι “ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών είναι παραδειγματικός. Κανείς δεν σέβεται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών όσο εγώ”.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης είναι απολύτως ψευδείς οι διαρροές την ώρα που ο ίδιος διαπραγματευόταν στη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ