Dpa: Βλέπει προσέγγιση Ελλάδας – δανειστών στο φορολογικό

Προσέγγιση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών αναφορικά με το φορολογικό διαπιστώνει το Βερολίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) που επικαλείται κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένουν ωστόσο πολλά ανοιχτά θέματα, κυρίως στους τομείς του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας.

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα, θα πρέπει να γίνουν βαθιές αλλαγές στον ΦΠΑ, με το 23% να πέφτει στο 18%, αλλά και αύξηση από το 6,5% στο 8- 9% για προϊόντα όπως τα τρόφιμα. Οι πληρωμές με πιστωτική κάρτα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 15%.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμη αμνηστία των Ελλήνων οι οποίοι έχουν “μαύρο” χρήμα στο εξωτερικό, με την προϋπόθεση ότι θα το δηλώσουν οικειοθελώς και θα καταβάλουν φόρο 15%.

Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται πάντως ότι υπάρχουν “μεγάλα προβλήματα” με την απαίτηση των πιστωτών για “μηδενικό έλλειμμα” στις συντάξεις.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγείται, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από όσα εισπράττουν, ενώ θα πρέπει να καταργηθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις. “Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ το απορρίπτει κατηγορηματικά” σημειώνει το dpa.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ