Εστάλη η λίστα των μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες – Ξεκινούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς

Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

Τα έσοδα αναμένονται κυρίως από την πατάξη της φοροδιαφυγής, ενώ η λίστα δεν περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Τα μέτρα αναμένεται να εξεταστούν από το Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το βράδυ.

Η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει στη συζήτηση με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη, οι οποίοι αναχωρούν το απόγευμα για τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Reuters, ΕΕ και ΔΝΤ συγκάλεσαν ανεπισήμως το Brussels Group.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό ΟΚ για την λίστα, για να πάρει σειρά το Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη, κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην κατάρτιση της λίστας συμμετείχαν ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, ομάδα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλοι υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Νίκου Σαγιά.

Παράλληλα, μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν εγκρίνουν άμεσα εκταμίευση δόσεων, τις οποίες καθυστερούν από το 2014, στέλνει η κυβέρνηση, μαζί με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Τονίζει μάλιστα ότι αυτό το έχει καταστήσει απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και στο ΔΝΤ, προσθέτοντας με έμφαση ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότηση, από ίδιους πόρους και εσωτερικό δανεισμό.

Σαφές, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, είναι και το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, για άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ