Στις 7.30 το απόγευμα η ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ

Στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για την εκλογή απαιτείται από το Σύνταγμα πλειοψηφία 180 βουλευτών για την πρώτη ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Στην περίπτωση που μία υποψηφιότητα δε συγκεντρώσει 180 ψήφους στη Βουλή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε 5 ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους.

Στην περίπτωση που ούτε και στη δεύτερη ψηφοφορία κάποιος υποψήφιος δε συγκεντρώσει 151 ψήφους, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ξανά μετά από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στη Βουλή, και εκλέγεται ΠτΔ το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τις πιο πολλές ψήφους.

Σύμφωνα επίσης με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και φανερή, και οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για ΠτΔ που προτιμούν, ή θα δηλώνουν “παρών”.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ, αναμένεται η εκλογή του από την πρώτη ψηφοφορία. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει αντίθετος στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου, και δήλωσε ότι θα είναι απών από τη σημερινή συνεδρίαση γιατί δε θέλει να καταψηφίσει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ