Επαφές Τσίπρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Τη “σκυτάλη” στη “μάχη” των διαπραγματεύσεων, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, παίρνει σήμερα, Πέμπτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, επίσημα, το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες είναι το ακόλουθο:
10:00 – Συνάντηση με τον Βέλγο Πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ.
11:15 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.
12:00 με 13:00 – Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, και την Πρωθυπουργό της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραουτζούμα.
– 13:00 – Ανταλλαγή απόψεων των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
13:45 – Γεύμα εργασίας της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών-μελών της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την ελληνική πρόταση για συμφωνία-γέφυρα και θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την κρίση στις σχέσεις με την Ρωσία και αναμένεται να υποστηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης.  Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Ποροσένκο να λάβει μέτρα για την προστασία των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται, ότι όλες οι παραπάνω ώρες είναι τοπικές (Βρυξελλών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ