Εκλογή ΠτΔ: Τί προβλέπει ο νόμος στο εξής

Μετά και τη σημερινή τρίτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών μέσα σε 30 μέρες από τη θυροκόλληση του διατάγματος της διάλυσης του Κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου.

Μετά τις εκλογές και μόλις συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή, το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθεί είναι η εκλογή του νέου ΠτΔ. Πραγματοποιείται τότε η τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται επίσης 180 θετικές ψήφοι για την εκλογή Προέδρου.

Εάν ούτε σε αυτή την ψηφοφορία δε συγκεντρωθούν 180 θετικές ψήφοι, τότε διεξάγεται και πέμπτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται για την εκλογή ΠτΔ η πλειοψηφία επί του συνόλου των 300 βουλευτών, δηλαδή 151 θετικές ψήφοι.

Στην περίπτωση που ούτε και οι 151 θετικές ψήφοι δε συγκεντρωθούν, τότε διεξάγεται η έκτη και τελευταία προβλεπόμενη ψηφοφορία, όπου πλέον δεν επιτρέπονται νέες υποψηφιότητες προέδρων, αλλά η ψηφοφορία διεξάγεται μεταξύ των υποψηφίων που πήραν τις περισσότερες ψήφους στην προηγούμενη πέμπτη ψηφοφορία, και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος-η που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ