Στα 3,4 δισ. ευρώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Τα 3,4 δισ. ευρώ έφτασε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, σε σχέση με το πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 8,6% (έναντι 3,1% την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους). Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,4%.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 908 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, ενώ η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,7 δισ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές, μεταφορικές, αλλά και λοιπές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν άνοδο κατά 10,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο κατά 21,9% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών. Επίσης στο δεκάμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 429 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, παρουσίασε στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 πλεόνασμα 5,3 δισ. ευρώ, έναντι 4,9 δισ. ευρώ που είχε παρουσιάσει την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ