Πράξη δεύτερη για την προεδρική εκλογή

Στις 12 το μεσημέρι διεξάγεται η δεύτερη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, η οποία δεν πρόκειται ξανά να βγάλει… λευκό καπνό, δεδομένου ότι απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Μοιραία, λοιπόν, οι εξελίξεις παραπέμπονται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, την ερχόμενη Δευτέρα, όπου απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Συνεπώς, το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται και πάλι στη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, με την κυβέρνηση να βάζει τον πήχη ανάμεσα στους 165 και 168 βουλευτές – από 160, κατά την πρώτη εκλογή.

Γ. Κουράκος, Π. Μελάς, Μίκα Ιατρίδη και Β. Οικονόμου έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν αυτή τη φορά τον Σταύρο Δήμα και προστίθενται έτσι στην πλειοψηφία των 160 της πρώτης εκλογής.

Συνεπώς, η κυβέρνηση επιδιώκει τον υψηλότερο δυνατό αριθμό, προκειμένου να δημιουργήσει και την κατάλληλη ψυχολογία για την τρίτη ψηφοφορία.

Με απλά λόγια, όσο πιο κοντά είναι σήμερα στους 180 η προεδρική πλειοψηφία, τόσο πιο εύκολος θα είναι ο στόχος αυτός τη Δευτέρα. Και αντίστροφα…

Το κλίμα, πάντως, είναι βαρύ μετά τις καταγγελίες Χαϊκάλη και παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας έθεσε στο αρχείο την υπόθεση. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί βουλευτές βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία Σαμαρά για συναίνεση και δεν είναι μόνο ανεξάρτητοι. Είναι και από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία βαδίζει διχασμένη, ύστερα από την (επίσημη) ανακοίνωση χθες στη συνεδρίαση των οργάνων της από τον Φώτη Κουβέλη περί “εκλογικής συνεργασίας” με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ