Αύριο τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα – Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Με θετικά λόγια για τις ελληνικές προσπάθειες εκφράζεται το Eurogroup, στην ανακοίνωση με την οποία σφραγίζεται και τυπικά η δίμηνη τεχνική παράταση του Μνημονίου.

Παράλληλα, στην Αθήνα επιστρέφουν αύριο τα τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκας, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών στη βελγική πρωτεύουσα.

Και από την Ουάσιγκτον έρχονται πληροφορίες που αναφέρουν ότι αποστολή του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Αθήνα από τις 9 μέχρι τις 19 του μηνός.

Η ανακοίνωση του Eurogroup έχει ως εξής:

“Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Οι βελτιωμένες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και των αρχών της χώρας.

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Καλωσορίζουμε επίσης την πρόοδο από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, όπως πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη ότι, παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Για αυτό τον λόγο η παρούσα επανεξέταση θα πρέπει να συνεχιστεί στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία.

Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF.

Ως εκ τούτου, το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά σε ένα αίτημα από την Ελλάδα για την τεχνική παράταση δύο μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF.

Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στην ομάδα εργασίας (EWG) να αναφέρει στα κράτη μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουμε σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση της τρέχουσας συμφωνίας EFSF Master Financial Facility Agreement από το Δ.Σ. του EFSF μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, πληροφορούμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν συνετό να επιμηκυνθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο μαξιλάρι του ΤΧΣ έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 και αυτό παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μία τέτοια επιμήκυνση. Έπειτα από αίτημα της Ελλάδας το EFSF μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις έως το τέλος του έτους.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια ταχεία και πλήρη εφαρμογή του συνόλου των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

Τα κράτη μέλη του ευρώ παραμένουν θετικά διακείμενα προς την χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM (ΕCCL) εάν η Ελλάδα το ζητήσει και με δεδομένο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ και την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών”.