Ξεκίνησε το 25o ετήσιο συνέδριο “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας”

“Θεωρούμε την πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης 0,6% του ΑΕΠ για το 2014 ως ρεαλιστική αν όχι συντηρητική.” είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατά την ομιλία του στο 25o ετήσιο συνέδριο “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας” που διεξάγεται σήμερα και αύριο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, και φέτος έχει θέμα “Η Ελληνική Οικονομία σε Σημείο Καμπής | Διαμορφώνοντας μία Εθνική Ατζέντα για την Οικονομική Ανάπτυξη της Χώρας”.

el2

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, κατά την διάρκεια του χαιρετισμούς δήλωσε: “Το 25ο επετειακό Συνέδριο μας, όπως κάθε χρόνο, παρέχει το βήμα του στην πολιτική ηγεσία για την τοποθέτηση της στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και την επιχειρηματική κοινότητα. Το συνέδριο λαμβάνει εφέτος χώρα σε μια πραγματικά κρίσιμη καμπή για την οικονομία και το μέλλον της Ελλάδας.

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στο εξής παράδοξο. Ενώ έχουμε επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης , και ενώ οι προοπτικές για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη πιστοποιούνται ποικιλοτρόπως, η έξοδος της χώρας από την κρίση αμφισβητείται λόγω της καθυστέρησης στην τελευταία αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και την πολιτική αστάθεια που προκύπτει απο την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Χρειάζεται να καταβληθεί άμεσα κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας. Αυτής που σήκωσε το βάρος της επίτευξης του στόχου και βρίσκεται σήμερα στα όρια των αντοχών της. Ο στόχος είναι απλός όσο και σαφής.

Η ευημερία των πολιτών και η αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας εξαρτάται άμεσα από την εξάλειψη κάθε παράγοντα που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα να δημιουργήσει πλούτο για τη χώρα και τους πολίτες της. Βασικό στοιχείο για να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Απαιτείται σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει πολιτική ομαλότητα, συνεννόηση και σταθερότητα για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι”.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επεσήμανε: “Θεωρούμε την πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης 0,6% του ΑΕΠ για το 2014 ως ρεαλιστική αν όχι συντηρητική. Για το 2015 ο ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ αναμένεται στο 2,9%. Το 2015 αναμένεται ως η πρώτη χρονιά μετά από δεκαετίες με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Το κρίσιμο σημείο για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι η ανάγκη για την αποκατάσταση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της σε υγιέστερες βάσεις. Το παλαιό αναπτυξιακό υπόδειγμα που ήταν βασισμένο στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και των εισαγωγών δεν είναι πλέον βιώσιμο (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αναλογία εξαγωγών εντός και εκτός ΕΕ είναι 45-55 σήμερα). Θα στραφούμε προς την εξωστρέφεια και προς εκείνους τους κλάδους, στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως: τον κλάδο του τουρισμού, την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την ενέργεια, το διαμετακομιστικό εμπόριο και τις συνδυασμένες μεταφορές, την Έρευνα, Τεχνολογία & την Καινοτομία, την βιομηχανία φαρμάκων, την βιομηχανία μέσω της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, τη ναυτιλία και τις συναφείς δραστηριότητες,τις εμπορεύσιμες υπηρεσίες.

Οι βασικοί άξονες του νέου μεταρρυθμιστικού σχεδίου περιλαμβάνουν: τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης, την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του εκπαιδευτικού συστήματος, την συνέχιση της απλοποίησης του φορολογικού κώδικα, την συνέχιση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή ενός προγράμματος σταδιακών φοροαπαλλαγών στην περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο”.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, David Pearce, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου ότι “Η Ελληνική Οικονομία, μετά από πολλά χρόνια κρίσης αρχίζει να αναπτύσσεται”. Υποστήριξε δε, ” ότι τέτοιες αλλαγές δεν γίνονται σε μια νύχτα”. Επεσήμανε ότι σε απάντηση του θετικού επιχειρηματικού κλίματος και της βελτιωμένης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξετάζουν την δραστηριοποίηση τους ή την επέκταση τους στη χώρα.

Είναι σημαντικό ότι οι 467.000 Αμερικανοί τουρίστες θα έχουν γίνει 600.000 μέχρι το τέλος του έτους. Τελείωσε , σημειώνοντας: “είμαστε αισιόδοξοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική και υγιή οικονομία του 21ου αιώνα”.

Μεγάλη πρωτοβουλία Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου με την υποστήριξη του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, αποτελεί, ο συντονισμός και η οργάνωση, τον Ιουνίου του 2015, αποστολής Αμερικανικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται είτε να διευρύνουν την παρουσία τους στην χώρα μας, είτε να επενδύσουν σε πολλά υποσχόμενους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας.”.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε ότι: “η θέση που εκφράζουμε και από αυτό το βήμα, ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου – είναι σαφής. Για να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη που επιτεύχθηκε φέτος, για να διασφαλιστεί η έξοδος από την ύφεση, χρειάζονται δύο πράγματα: πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στο κράτος.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, με δύσκολη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το σύγχρονο, το αξιόπιστο πρόσωπο μιας παραγωγικής Ελλάδας. Στην ίδια κατεύθυνση ζητούμε και από τον πολιτικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ