NATO: Πράσινο φως για τις ελληνικές θέσεις στην ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο

Το σύνολο των ελληνικών θέσεων που αφορούσαν στην ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα για το Νότιο Διάδρομο, έγινε δεκτό από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη.

Το παραπάνω στάθηκε αποτέλεσμα της ελληνικής κοινοβουλευτικής διπλωματίας στη συνέλευση, που είχε επικεφαλής τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Το αρχικό κείμενο περιείχε σε πολλά σημεία προσεγγίσεις, αναλύσεις και ορολογίες, που έθιγαν τις ελληνικές θέσεις και ήταν αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και ορισμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα που αφορούσαν στο Κυπριακό, στο θέμα της ΑΟΖ και στο θέμα της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρενέβη αρχικά στην αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας στην οποία υπέβαλλε περισσότερες από 30 τροπολογίες και επιδίωξε συναντήσεις τόσο με το προεδρείο όσο και με τις άλλες Εθνικές Αντιπροσωπείες ενώ διαπραγματεύτηκε με την Τουρκική πλευρά, η οποία ανταποκρίθηκε εντέλει θετικά.

Έτσι τελικά υιοθετήθηκε το σύνολο των ελληνικών τροπολογιών και αφαιρέθηκαν παράγραφοι, που δημιουργούσαν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι “η ανάδειξη αυτής της διάστασης μας δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αποτελεσματικότερα τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή και τα εθνικά μας Δίκαια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ