Γάζα: Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ και Παλαιστινίων για την παραβίαση της εκεχειρίας

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής τον τερματισμό της τριήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την απαγωγή ενός στρατιώτη στον παλαιστινιακό θύλακα και πρόσθεσε ότι διεξάγονται ήδη επιχειρήσεις στο πεδίο.
Όταν ρωτήθηκε αν τερματίστηκε η εκεχειρία, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ απάντησε “Ναι. Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στο πεδίο”.

Οι δηλώσεις αυτές του Λέρνερ έγιναν μετά τις πληροφορίες ότι 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 8.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ το Ισραήλ κατηγόρησε τους μαχητές από τη Γάζα ότι την παραβίασαν ρίχνοντας ρουκέτες και όλμους εναντίον του Ισραήλ.
Ο αριθμός των Παλαιστινίων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς αυξήθηκε σε 50, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Επίσης, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ στη βόρεια Δυτική Όχθη στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν στην Τουλκάρεμ, κοντά στη Νάμπλους, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια επιχείρησης, η οποία οδήγησε και στην απαγωγή ενός αξιωματικού του στρατού από παλαιστίνιους μαχητές.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην 72ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ, Ρόμπερτ Σέρι, δήλωσε ότι ένα συμβάν στην περιοχή της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, στο οποίο φέρονται να σκοτώθηκαν δύο ισραηλινοί στρατιώτες και αρκετοί Παλαιστίνιοι, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης αιχμαλωτίστηκε, όμως πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στις 8.00, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. “Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία”, δήλωσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς.

Τέλος, η Αίγυπτος ανακοίνωσε στους Παλαιστίνιους αξιωματούχος ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στο Κάιρο με στόχο την επίτευξης οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως, μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχει και η Χαμάς, θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο για να συνομιλήσει με αιγύπτιους αξιωματούχος σχετικά με την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από τη Ραμάλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ