Κεραυνοί Ομπάμα κατά Ρωσίας

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο πως οι ΗΠΑ είναι αποφασιστικά δεσμευμένες να βοηθήσουν να χτιστεί το μέλλον της χώρας, ενώ καταδίκασε τους σκοτεινούς ελιγμούς της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ είναι αποφασιστικά δεσμευμένες στο πλευρό του ουκρανικού λαού, όχι μόνο τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά και για τα επόμενα χρόνια“, είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ποροσένκο.

“Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από το όραμά του”, σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη βοήθεια που προσφέρουν σε μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία, περιλαμβανομένων οργάνων νυχτερινής όρασης.

Ο Ποροσένκο, μιλώντας αγγλικά, ευχαρίστησε τον κ. Ομπάμα για την συνεχιζόμενη υποστήριξή του, την οποία θεωρεί κρίσιμης σημασίας.

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στα ανατολικά της χώρας του λίγο μετά την ορκωμοσία του, το Σάββατο.

Πολύ γρήγορα μετά την ορκωμοσία είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την ειρηνική επίλυση της κατάστασης στα ανατολικά“, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους. Ο Ποροσένκο δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο.

Με την ευκαιρία του εορτασμού για τα 25 χρόνια από τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στην Πολωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τους σκοτεινούς ελιγμούς της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Δεν θα δεχθούμε ποτέ την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, ούτε τις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ουκρανίας”, υπογράμμισε ο Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η ελευθερία στην Ευρώπη δεν είναι εγγυημένη.

Ο Ομπάμα σημείωσε εξάλλου ότι είναι προς όφελος όλων να υπάρχει μια ισχυρή, ανεξάρτητη Ουκρανία. “Μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία χρειάζεται να έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ευρώπη, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο”, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ