Εθνική Τράπεζα: 15 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση και δανεισμό σε startups και καινοτόμες ΜμΕ

Το πρόγραμμα “NBG Business Seeds“, με συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση σήμερα, Δευτέρα, η Εθνική Τράπεζα για την υποστήριξη μέσω δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα δυναμικών και εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέσω του προγράμματος θα δίνονται τρία είδη χρηματοδοτήσεων ειδικού σκοπού: angel financing, δάνεια σε νεοφυείς επιχειρήσεις και δάνεια σε πιο ώριμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η προεπιλογή των υποψήφιων εταιρειών θα γίνεται μέσω του διαγωνισμού i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία και μέσα από τη συνεργασία της τράπεζας με τον οργανισμό Εndeavor Greece,  χωρίς να αποκλείονται υποψήφιες εταιρείες από θερμοκοιτίδες, συνεργατικούς χώρους, συνεργαζόμενους διαγωνισμούς Πανεπιστημίων.

Η Εθνική Τράπεζα έχει επίσης συνάψει συμφωνία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ένταξη των επιχειρηματικών σχεδίων και των startups που προκύπτουν από τον διαγωνισμό i-bank Καινοτομία και Τεχνολογία, σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξης και εντατικής εκπαίδευσης σε θέματα λογιστικής, μάρκετινγκ και πωλήσεων.

Σε ό,τι αφορά στην Endeavor Greece, μέσω της συνεργασίας της με την Εθνική Τράπεζα και των στελεχών της προσβλέπει σε δύο άξονες:
– Καθοδήγηση των επιχειρηματιών σε στρατηγικά θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της εγχώριας και κυρίως διεθνούς δράσης τους, μέσω των πολύ έμπειρων στελεχών που διαθέτει.
– Παροχή χρηματοδότησης σε επιχειρηματίες του δικτύου της για να μεγαλώσουν, να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να επεκταθούν στην Ελλάδα και τις ξένες αγορές.

Επομένως, η Εθνική Τράπεζα δημιουργεί ουσιαστικά μία “χρονογραμμή” υποστήριξης startup και high-growth εταιρειών, μέσα από το διαγωνισμό i-bank (για την ανάδειξη νέων startup), τη συνεργασία με το ΟΠΑ (για την “εκκόλαψή” τους) και την Endeavor Greece (για την επιλογή περισσότερο ώριμων εταιρειών από το δίκτυο του οργανισμού για τη χρηματοδότηση του δανεισμού τους).

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει δεκαπενταετή παρουσία στον τομέα των private equity και venture capital μέσω της θυγατρικής της NBGI, έχοντας δεσμεύσει κεφάλαια μέχρι 900 εκατ. ευρώ για επενδύσεις, στην Αγγλία, Γαλλία, Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Τουρκία και Ελλάδα και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως υψηλή τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, ιατρικός εξοπλισμός, retail, food & beverage ενέργεια και real estate.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ