“Μπαίνει” στην νέα αγορά του Χρηματιστηρίου η πρώτη startup σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Με μία σημαντική ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία της νέας κατηγορίας διαπραγμάτευσης μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ., ολοκληρώθηκε εχθές, Τετάρτη, το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα.

Συγκεκριμένα, προαναγγέλθηκε η εισαγωγή στην νέα, “αναβαθμισμένη” ΕΝαλλακτική Αγορά του ΧΑ της πρώτης εταιρείας , η οποία έχει επιλεγεί από τους νικητές του 1ου διαγωνισμού Make Innovation Work που διοργάνωσαν το 2012 Επιμελητήριο και ΧΑ.

Όπως ανέφερε η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Διευθύντρια της Επιτροπής Εκπαίδευσης του Επιμελητήριου, μία από τις νικήτριες ομάδες των βραβείων του 1ου MIW δέχθηκε να μετασχηματισθεί σε εταιρεία και να περάσει μία περίοδο προετοιμασίας για την εισαγωγή της στην ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ., προκειμένου αυτή η είσοδος να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για την ευρύτερη λειτουργία της νέας αγοράς. Όπως τονίστηκε από την Λ. Παναγιωτοπούλου το Επιμελητήριο και το υπόλοιπο συνεργαζόμενο “οικοσύστημα” φορέων της ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. εργάσθηκαν για έναν χρόνο προκειμένου να “φέρουν” την εταιρεία στο στάδιο ετοιμότητας χρηματοδότησής της μέσω της νέας αγοράς.

Σημειώνεται ότι η ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. είναι ένας νέος Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης που έχει προαναγγείλει εδώ και ορισμένο καιρό το ΧΑ, με στόχο να υποστηρίξει νέες και μικρομεσαίες εταιρείες στην άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή τους στο στάδιο της ανάπτυξης και της εισόδου τους στις αγορές-στόχους.

Όπως τόνισε ο Ν. Πορφύρης, αναπληρωτής διευθύνων της ΕΧΑΕ, στην ίδια εκδήλωση, μέσω της νέας κατηγορίας διαπραγμάτευσης, οι υποψήφιες εταιρείες θα μπορούν να αντλούν έως και 5 εκατ. ευρώ κατά την αρχική τους ένταξη, ενώ το ΧΑ έχει σχεδιάσει έναν κεντρικό, διαφανή και επαναλήψιμο τρόπο άντλησης κεφαλαίων μέσω ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών.

Το “οικοσύστημα” της ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ., εκτός από τις προς εισαγωγή εταιρείες, το ΧΑ και το επενδυτικό κοινό, θα περιλαμβάνει επαγγελματίες συνεργάτες (ορκωτούς λογιστές, νομικούς, πιστοποιημένους αναλυτές, συμβούλους), μέλη του ΧΑ και χειριστές ΣΑΤ, venture capitalists και επενδυτικούς “αγγέλους” και διαγωνισμούς στήριξης επιχειρηματικών ιδεών.

Στόχος είναι η χρηματοδότηση μικρών εταιρειών στο στάδιο ανάπτυξης εν είδει crowdfunding, με τη συμμετοχή όχι μόνο επενδυτικών “αγγέλων” και ιδιωτών ή μικρο-επενδυτών, αλλά και hedge funds, family offices, wealth management companies.

Οι εταιρείες δεν θα υποχρεούνται στην έκδοση πληροφοριακού δελτίου, αλλά ενημερωτικού δελτίου και προωθητικού βίντεο. Για τη διασφάλιση των επενδυτών απέναντι στην ορθή οικονομικής και εταιρική διακυβέρνηση, οι εταιρείες για την εισαγωγή και τη διατήρησή τους στην ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. θα υποχρεούνται να μεταφέρουν τις οικονομικές και νομικές τους υπηρεσίες σε εξωτερικούς, διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους.

Όσον αφορά στην πρώτη εταιρεία που θα ενταχθεί στην ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. τόσο οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου όσο και οι εκπρόσωποι του ΧΑ αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις εντός Ιουνίου. Πάντως, πληροφορίες που έχει συλλέξει το EMEAgr αναφέρουν ότι πρόκειται για εταιρεία στον τομέα της “πράσινης” οικονομίας και ότι η έκδοση θα ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά στο ρόλο του Επιμελητηρίου στο “οικοσύστημα” της ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. ο Τύπος παραπέμφθηκε επίσης σε μελλοντικές ανακοινώσεις, ωστόσο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος έκανε λόγο στη δική του εισήγηση για ρόλο του Επιμελητηρίου ώστε οι εταιρείες που θα επιλέγονται για εισαγωγή στην ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. να είναι οι καλύτερες και να εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις για το επενδυτικό κοινό.

Η εκδήλωση φιλοξένησε επίσης σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής VC “αγοράς”, με τον Γ. Παπαδόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Ventures και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρηματικών Κεφαλαίων να αναφέρει ότι απατείται ανάπτυξη του συνολικού επενδυτικού κύκλου σε startups, από το venture capital μέχρι το private equity. Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο Λ. Πηλίτσης, επικεφαλής του VC&PE του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς, ο οποίος μίλησε για ανάγκη διασποράς των επενδύσεων σε όλη τη “χρονογραμμή” ζωής μίας startup, από τα αρχικά στάδια μέχρι και πιο ανεπτυγμένα.

Ο Γ. Παπαδόπουλος τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει εστίαση μόνο στη χρηματοδότηση των startup εταιρειών, αλλά και στην υποστήριξη της υφιστάμενης εξωστρεφούς και εν δυνάμει εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, καθώς μία νεοφυής επιχείρηση ωριμάζει σε 7-8 χρόνια και το βραχυ-μεσοπρόθεσμο πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να περιμένει μόνο τον κύκλο “επώασης” μίας startup για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά επιπλέον χρειάζεται και τη διατήρηση και  αύξηση των υφιστάμενων θέσεων. Τέλος, ο Γ. Παπαδόπουλος διέκρινε σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιρειών στον ελληνικό χώρο.

Η φωτογραφία από το χώρο του συνεδρίου προέρχεται από τον χρήστη @AmChamGr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ