Μικρή υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Μικρή πτώση παρουσίασε ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο, έπειτα από ένα τρίμηνο συνεχούς βελτίωσης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 95,4 μονάδες, από 97,5 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας πάντως τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση – μετά από εκείνη του Μαρτίου – από τον Οκτώβριο του 2008.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι τάσεις είναι μικτές. Στις επιχειρηματικές προσδοκίες στις υπηρεσίες καταγράφεται ανάκαμψη, στη βιομηχανία και τις κατασκευές το κλίμα επιδεινώνεται, ενώ στο λιανικό εμπόριο κυριαρχεί η σταθερότητα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη πάντως, κινείται ανοδικά για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Επίσης σημειώνεται ότι τα θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας – με προεξάρχουσα ίσως την έκδοση κρατικού πενταετούς ομολόγου μετά από 4 χρόνια – αλλά και επιμέρους εξελίξεις που συνδέονται με τη συνεχή επιβράδυνση της ύφεσης, όπως αυτή τουλάχιστον αντανακλάται στα επίσημα στοιχεία, δημιουργούν προοπτικές που ενθαρρύνουν εν μέρει τις, χαμηλές ακόμη, προσδοκίες σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει πως οι οικονομικές δυσκολίες ασφαλώς εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να υφίστανται, σε πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά η έντονη απαισιοδοξία συνεχίζει να αμβλύνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ