Οι αγορές, οι θετικές ειδήσεις και οι κάλπες

του Αιμίλιου ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ

45 μέρες πριν τις ευρωεκλογές, η κατά τα φαινόμενα σημερινή έξοδος της χώρας στις αγορές αποτελεί την κορυφαία προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει θετικές ειδήσεις και να επιχειρήσει ταυτόχρονα να αναδείξει στο δίπολο την ένδεια θέσεων και προγραμματικού λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και στην πολιτική πάντοτε υπάρχει αυτό που ονομάζεται αστάθμητος παράγοντας, όπως περίτρανα φάνηκε από την υπόθεση Μπαλτάκου, το Μαξίμου παίζει τα ρέστα του με την επικοινωνιακή αντεπίθεση που ετοιμάζει. Μέρος αυτής είναι και η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα μεθαύριο, η οποία συνδυάζεται από μόνη της με την έκδοση ομολόγου για την έξοδο στις αγορές, φιλοδοξώντας έτσι με τις διμερείς συμφωνίες Ελλάδας – Γερμανίας που θα «κλειδώσουν» στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Καγκελάριο να σηματοδοτηθεί ότι η χώρα αποτελεί πλέον πόλο έλξης για τους επενδυτές.

Σε εσωτερικό επίπεδο, θα ακολουθήσει η διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Όμως, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι η οικονομία “γυρίζει”. Ασφαλώς ουδείς αναμένει η ανεργία να αντιμετωπιστεί σε ένα μήνα ή να αυξηθεί άμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Όμως, έχει κομβική σημασία οι πολίτες να νιώσουν ότι αλλάζει και η καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό και όπως λένε κυβερνητικά (και όχι μόνο) στελέχη, θα πρέπει να δοθεί βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του αναπτυξιακού πλάνου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον αυτόματο συμψηφισμό ΦΠΑ μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, ενώ τα ίδια στελέχη διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις στο προσεχές μέλλον, όπως και παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Στο Μαξίμου εκτιμούν, άλλωστε, διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώνει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια των πολιτών και τη φυσιολογική φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση. Έτσι, τρέφουν βάσιμες ελπίδες ακόμη και για πρωτιά στις ευρωεκλογές, με τον αστερίσκο, όμως, ότι στο θολό πολιτικό τοπίο που βιώνουμε ουδείς μπορεί να ρισκάρει ασφαλείς προβλέψεις. Το παράδειγμα, εξάλλου, των διπλών εκλογών του 2012 είναι νωπό στις μνήμες, αλλά ορατή είναι και η διαδρομή που έχει διανύσει έκτοτε η χώρα, λένε…

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους εσωκομματικούς τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αποδεικνύει καθημερινά ότι συστρατεύεται με το Μαξίμου προς όφελος της χώρας και των πολιτών, αλλά στέκεται απέναντι σε “φάλτσα”, όπως αυτά των Μπαλτάκου – Κρανιδιώτη, ούτως ώστε να κρατά τις ισορροπίες.

Η ομαλή πορεία της χώρας, όμως, και οι θετικές ειδήσεις της κυβέρνησης είναι ασφαλώς προς όφελος και του ΠΑΣΟΚ και της “Ελιάς”, η οποία θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές. Κάτι που γνωρίζουν καλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι συνεργάτες του και γι’ αυτό θα ακολουθήσουν αυτήν την τακτική και δεν θα βάλουν «νάρκες» στην πορεία προς τις κάλπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ