Samsung Galaxy S5: Το πρώτο ελληνικό review

του Γιάννη ΛΕΟΝΤΑΡΗ

Το σκηνικό γνωστό (σε εμάς). Μαζί με έναν καλό φίλο και συνάδελφο από τη, συνεργαζόμενη με το EMEAgr, ιστοσελίδα in2mobile.gr, ένα βράδυ με τσουχτερό κρύο στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, περιμένοντας να φτάσει στην Αθήνα ένας από τους “συνδέσμους” μας μαζί με τη συσκευή που αποτέλεσε το επίκεντρο των συζητήσεων στο πρόσφατο Mobile World Congress της Βαρκελώνης.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που θα περνούσαμε ένα βράδυ στα Σπάτα περιμένοντας να πιάσουμε πρώτοι στα χέρια μας για αναλυτικό review μια συσκευή. Και σίγουρα δε θα είναι η τελευταία!

Αυτή τη φορά ωστόσο η “αγωνία” ήταν μικρότερη, μιας είχαμε προλάβει να πάρουμε μια γεύση από το νέο Samsung Galaxy S5 (περί του οποίου ο λόγος) λίγες μέρες νωρίτερα, κατά την επίσημη παρουσίασή του στην Ελλάδα από την εδώ αντιπροσωπεία. Έτσι σήμερα, και ταυτόχρονα με το in2mobile.gr, σας παρουσιάζουμε το πρώτο ελληνικό αναλυτικό review για το νέο “καμάρι” της Κορεάτικης εταιρείας.

Ξεκινώντας
Η παρουσίαση της νέας κινητής “ναυαρχίδας” από τη Samsung δεν ήρθε μόνο στο πλαίσιο της προσπάθειας “ανανέωσης” της κατοχής της σχετικής πρωτιάς στις hi-end κινητές συσκευές, αλλά έρχεται να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό και τη φιλοσοφία της Κορεάτικης εταιρείας ως προς τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά παρέχονται στο χρήστη.

Έτσι, ενώ την παρουσίαση του Galaxy S4υπήρξε μια παροχή πληθώρας τεχνολογικών χαρακτηριστικών σε βαθμό που κάποιος θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει ως “υπερβολή”, με την παρουσίαση του Galaxy S5 η Samsung έκανε ξεκάθαρο πως ο μεγάλος αριθμός χαρακτηριστικών και “ξεχωριστών” δυνατοτήτων θα είναι πλέον και σωστά σχεδιασμένος ώστε αυτά να είναι και πρακτικά χρήσιμα.

Επίσης, η εταιρεία φρόντισε και να επανασχεδιάσει σε μεγάλο βαθμό το γραφικό περιβάλλον της συσκευής, αναγνωρίζοντας, ίσως, ότι στο παρελθόν αυτό δεν “ταίριαζε” απόλυτα με το σοβαρό (αλλά και ακριβό) χαρακτήρα των συσκευών της, και είναι εμφανής η προσπάθεια της Samsung να πείσει με το S5 ότι η συσκευή είναι σχεδιασμένη για να κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα του χρήστη της.

Σχέδιο, μέγεθος, βάρος
Το Galaxy S5 ακολουθεί την λογική της εταιρείας που την θέλει κάθε χρόνο να “ανανεώνει” στα σημεία το σχεδιασμό της στα κινητά της σειράς Galaxy S, και στην συνέχεια να μεταφέρει τις αλλαγές αυτές και στα πιο οικονομικά κινητά της.

Μπορεί το σχέδιο του Galaxy S5 να είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό του Galaxy S4 που αντικαθιστά, σε κάθε περίπτωση όμως κάνει απολύτως σαφές ότι πρόκειται για συσκευή σχεδιασμένη από την Samsung.

Η διατήρηση του μεταλλικού σε εμφάνιση και αίσθηση περιβλήματος δείχνει πως η εταιρεία επιμένει να θεωρεί το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σαν ένδειξη “πολυτελούς” σχεδιασμού. Το πίσω μέρος της συσκευής αλλάζει για άλλη μια φορά την εμφάνιση και το υλικό κατασκευής του, καθώς αντί για την γυαλιστερή εμφάνιση και υφή του Galaxy S4, έχει μία “ματ” κατασκευή με ανάγλυφη υφή.

Η αλλαγή αυτή καταφέρνει να δημιουργήσει μια αρκετά καλύτερη αίσθηση στο χέρι, αν και θα θέλαμε να μην συνδυάζεται με το αμφίβολης αισθητικής μεταλλικό περίβλημα. Η μπροστινή όψη του καταλαμβάνεται κυρίως από την οθόνη με το Home Key.

Το συνολικό μέγεθος της συσκευής έχει αυξηθεί αρκετά σε σχέση με αυτό του Galaxy S4, κυρίως για να προστεθεί η πιστοποίηση IP67 που προσφέρει αντοχή σε σκόνη και νερό. Ενώ όμως η διαφορά αυτή είναι άμεσα εμφανής σε σχέση με το S4, όταν το κρατήσει κάποιος για πρώτη φορά στο χέρι, καταφέρνει να αφήσει την αίσθηση μικρότερης σε συνολικές διαστάσεις συσκευής.

Σε αυτό βοηθά σημαντικά το ακόμα μικρότερο βάρος του σε σχέση με το παρελθόν, χάρη στο οποίο τείνει να πιστέψει κανείς ότι κρατάει στα χέρια του μια… “ψεύτικη” απομίμηση της συσκευής. Παρόλα αυτά συμβάλει ιδιαίτερα στο να δημιουργείται στον χρήστη η αίσθηση του ότι κρατάει στα χέρια του μια μικρότερη σε διαστάσεις συσκευή από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Συνολικά ο σχεδιασμός του Galaxy S5 δείχνει πως επιλέχθηκε με δύο συγκεκριμένα κριτήρια: να μπορέσει να φιλοξενήσει τις απαραίτητες κατασκευαστικές αλλαγές ώστε η συσκευή να γίνει ανθεκτική στο νερό και την σκόνη, και να ξεχωρίσει από τις παλαιότερες συσκευές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του Galaxy Note 3.

Οθόνη
Ένα βασικό χαρακτηριστικό που κάνει το Galaxy S5 να ξεχωρίζει είναι η οθόνη του. Η διαγώνιος της έχει αυξηθεί ελάχιστα από τις 5 ίντσες του Galaxy S4 στις 5.1 ίντσες, ενώ γίνεται αμέσως αντιληπτό πως η, τεχνολογίας SUPER AMOLED, οθόνη είναι βελτιωμένη σημαντικά σε όλους τους τομείς.

Η φωτεινότητα της έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο, με την ζωντάνια των χρωμάτων να ακολουθεί. Οι γωνίες θέασης αγγίζουν το μέγιστο δυνατό των 90 μοιρών χωρίς να υπάρχει χρωματική αλλοίωση. Η ανάλυση της “δυστυχώς” παραμένει στο 1080p, και το “δυστυχώς” πηγαίνει στην προσδοκία πολλών χρηστών που περίμεναν από τη Samsung να κάνει την μετάβαση σε οθόνες ακόμα μεγαλύτερης ανάλυσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η οθόνη δεν είναι βελτιωμένη σε κάθε άλλο τομέα εκτός από την ανάλυσή της.

Ένας τομέας όπου παρουσιάζει ορατή βελτίωση είναι η συμπεριφορά της στο μαύρο χρώμα. Η απεικόνισή του αποτελούσε πάντα το βασικότερο πλεονέκτημα των SUPER AMOLED οθονών της εταιρείας αφού για την απεικόνιση του μαύρου η οθόνη απενεργοποιεί πλήρως τα pixels της που παρουσιάζουν το συγκεκριμένο χρώμα.

Στις πρώτες όμως 1080p οθόνες αυτής της τεχνολογίας υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση στην επανενεργοποιήσή τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα φαινόμενο “Ghosting” στην γρήγορη κύλιση της οθόνης. Στο Galaxy S5 το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει λυθεί πλήρως με την οθόνη να ανταποκρίνεται άμεσα στην γρήγορη κίνηση ακόμα και όταν το περιεχόμενο της έχει κατά βάση μαύρο χρώμα.

Φυσικά η εταιρεία συνεχίζει να αναγνωρίζει πως πολλοί υποψήφιοι αγοραστές δεν “εκτιμούν” την χρωματική απεικόνιση των SUPER AMOLED οθονών και επιθυμούν λιγότερο έντονους χρωματικούς συνδυασμούς. Η δυνατότητα επιλογής της έντασης των χρωμάτων ανάλογα με το περιεχόμενο που προβάλει ο χρήστης του Galaxy S5 συνεχίζει λοιπόν να υπάρχει, με την αυτόματη αναγνώριση του να λειτουργεί ακόμα καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.

Κάμερα
Το Galaxy S5 είναι η πρώτη κορυφαία συσκευή της εταιρείας που χρησιμοποιεί κάμερα της οποίας ο αισθητήρας είναι κατασκευασμένος από την ίδια τη Samsung. Πέρα από την αυξημένη ανάλυση των 16 Mpixels (σε σύγκριση με τα 13Mpixels των Note 3 και Galaxy S4), ο συγκεκριμένος αισθητήρας προσφέρει μερικές ακόμα καινοτομίες, όπως ο σημαντικά μειωμένος χρόνος εστίασης και λήψης φωτογραφιών, καθώς, σύμφωνα με τη Samsung, ή κάμερα του Galaxy S5 μπορεί να εστιάσει σε μόλις 0.3 δευτερόλεπτα. Στην πράξη ο χρόνος εστίασης είναι όντως εντυπωσιακά μικρός με την συσκευή να είναι “έτοιμη” να βγάλει μια φωτογραφία σε αρκετά μικρότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τον προκάτοχο της αλλά και με τον ανταγωνισμό.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της που χρήζει ξεχωριστής αναφοράς είναι η τεχνολογία κατασκευής του αισθητήρα με την ονομασία ISOCELL, που είναι δημιουργία της Samsung και υπόσχεται ακόμα καλύτερη απόδοση στην λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Στην πράξη ο χειρισμός της κάμερας είναι πλέον ιδιαίτερα εύκολος, καθώς η εφαρμογή της κάμερας του Galaxy S5 παρουσιάζει πλέον το σύνολο των επιλογών και ρυθμίσεων της σε ένα και μόνο μενού ρυθμίσεων που εμφανίζεται με την πίεση του ανάλογου εικονιδίου στην οθόνη.

Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι αυτό ακριβώς που θα περίμενε κανείς από μια κορυφαία συσκευή. Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, και κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, οι φωτογραφίες εντυπωσιάζουν με την χρωματική τους πιστότητα αλλά και με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας τους. Σε εσωτερικούς χώρους τώρα το Galaxy S5 ακολουθεί πιστά την λογική της Samsung που θέλει τις συσκευές της να βγάζουν φωτογραφίες με σχεδόν ανύπαρκτα επίπεδα θορύβου μειώνοντας όμως την λεπτομέρεια τους για να το επιτύχουν.

Ακόμα όμως και έτσι, το Galaxy S5 εκμεταλλευόμενο την υψηλή ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας του καταφέρνει να καταγράψει σημαντικά υψηλότερο αριθμό πληροφοριών σε σύγκριση με τον προκάτοχο του.

Η λειτουργία εγγραφής βίντεο εκμεταλλεύεται άριστα και την αυξημένη ανάλυση του αισθητήρα, αλλά και την επεξεργαστική ισχύ του Galaxy S5. Είναι η δεύτερη συσκευή της εταιρείας, μετά το Galaxy Note 3, που μπορεί να καταγράψει αρχεία βίντεο ανάλυσης 2160p ή αλλιώς 4k και μάλιστα με σημαντική καλύτερη ποιότητα σε σύγκριση με το Note 3.

Η ανταπόκριση της κάμερας στην γρήγορη κίνηση είναι εντυπωσιακά γρήγορη, όπως και στις απότομες αλλαγές φωτισμού ακόμα και κατά την εγγραφή αρχείων τόσο υψηλής ανάλυσης.

Επεξεργαστής και μνήμη
Το Galaxy S5 είναι η μοναδική συσκευή της αγοράς που χρησιμοποιεί τον SnapDragon 801 επεξεργαστή της Qualcomm και εκμεταλλεύεται τους τέσσερις πυρήνες, αρχιτεκτονικής Krait 400, χρονισμένους ακόμα υψηλότερα, στα 2.5 GHz, σε σύγκριση με την πιο “συνηθισμένη” συχνότητα των 2.3GHz.

Το πρώτο πράγμα που “προδίδει” την σημαντικά αυξημένη ισχύ του Galaxy S5 είναι ο εντυπωσιακά μικρός χρόνος που χρειάζεται η συσκευή για να “εκκινήσει” μετά την ενεργοποίηση της. Στην συνέχεια η εκτέλεση οποιασδήποτε εφαρμογής, όσο απαιτητική και αν είναι αυτή, γίνεται σε μηδενικό χρόνο, με το Galaxy S5 να μην δείχνει στο παραμικρό ότι “δυσκολεύεται” σε κάθε περίπτωση.

Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς μετά την παρουσίαση του Galaxy Note 3 με 3GB μνήμης RAM, το Galaxy S5 “περιορίζεται” σε μόλις 2GB. Στην πράξη όμως, χάρη στην βελτιωμένη σημαντικά διαχείριση μνήμης αλλά και το αλλαγμένο του γραφικό περιβάλλον, η συγκεκριμένη χωρητικότητα είναι απόλυτα ικανή να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη του. Η εκτέλεση πολλών απαιτητικών εφαρμογών ταυτόχρονα γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς καθυστερήσεις στην εναλλαγή μεταξύ τους.

Ο αποθηκευτικός χώρος του Galaxy S5 φτάνει στα 16GB (θα υπάρχουν φυσικά και εκδόσεις με μεγαλύτερο χώρο), ενώ ο πραγματικά διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος στην έκδοση αυτή αγγίζει τα 12GB. Φυσικά υπάρχει διαθέσιμη υποδοχή για χρήση καρτών μνήμης micro SD, με την μέγιστη χωρητικότητα που μπορεί να αναγνωρίσει το Galaxy S5 να φτάνει στα 128GB.

Λειτουργικό σύστημα
Η πολιτική της Samsung να “γεμίζει” τις συσκευές της σειράς Galaxy S με όσο το δυνατόν περισσότερες εφαρμογές είτε αυτές είναι χρήσιμες είτε όχι συνεχίζεται και στο Galaxy S5, όχι όμως με τον τρόπο που θα περίμενε κάποιος. Η σχεδόν “ατελείωτη” ποικιλία ρυθμίσεων, εφαρμογών και δυνατοτήτων είναι πλέον πολύ καλύτερα οργανωμένη και “δομημένη” στο γραφικό περιβάλλον της συσκευής.

 

Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες “εξεζητημένες” επιλογές που στο παρελθόν αποτελούσαν ξεχωριστά στοιχεία στο μενού των συσκευών της εταιρείας.

Αυτό ακριβώς το γραφικό περιβάλλον αποτελεί και τη σημαντικότερη αλλαγή στο Galaxy S5. Τα εικονίδια έχουν πλέον μια λιγότερο “γυαλιστερή” εμφάνιση με πιο στρογγυλεμένες γωνίες και πολύ πιο “σοβαρό” χαρακτήρα, ενώ το όλο γραφικό περιβάλλον έχει φτιαχτεί ώστε να τονίζει τη χρωματική απόδοση της SUPER AMOLED οθόνης, που είναι και ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά. Η διαφορά στην περίπτωση του Galaxy S5 είναι πως για πρώτη φορά καταφέρνει να συνδυάσει τους έντονους αυτούς χρωματισμούς με μια αρκετά πιο σοβαρή εμφάνιση.

Η Samsung δηλώνει ότι θέλησε να σχεδιάσει μια συσκευή που να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στην καθημερινή ζωή του χρήστη της αλλά και να τον βοηθά να εκμεταλλευτεί με αυτή και άλλες που μέχρι σήμερα δεν είχε.

Έτσι, ακολουθώντας την τάση της εποχής, το Galaxy S5 προσφέρει ένα διευρυμένο σύνολο εφαρμογών και δυνατοτήτων που αφορούν την σωματική υγεία και την άσκηση του ιδιοκτήτη του. Η πιο εντυπωσιακή από αυτές είναι η ικανότητα του να μετράει τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη του μέσω ενός αισθητήρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος, ακριβώς κάτω από την κάμερα.

Η δυνατότητα αυτή λειτουργεί αρκετά πιο καλά από ότι περιμέναμε, αν και στην πραγματικότητα χρησιμεύει περισσότερο για εντυπωσιασμό. Οι υπόλοιπες δυνατότητες περιλαμβάνουν το “μέτρημα” των βημάτων του χρήστη του όταν αυτός τρέχει ή περπατά για άθληση, καθώς και τον υπολογισμό των θερμίδων που αυτός καταναλώνει ασκούμενος. Όπως δηλώνει η Samsung, η πρόσβαση στις λειτουργίες αυτές δεν περιορίζεται στις δικές της εφαρμογές καθώς είναι “ανοιχτές” για να χρησιμοποιηθούν και από εφαρμογές τρίτων.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης η βελτιωμένη σε απόδοση και τρόπο λειτουργίας εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή πλέον χωρίζεται σε δύο διαφορετικές επιλογές, τη “φυσιολογική” λειτουργία της, και αυτή του Ultra Power Saving Mode.

Στην πρώτη περίπτωση, το Galaxy S5 μειώνει αισθητά την ταχύτητα λειτουργίας του μαζί με τον φωτισμό της οθόνης του αλλά την απενεργοποίηση πολλών λειτουργιών του. Το πρωτοποριακό στοιχείο όμως είναι η δυνατότητα μετατροπής της οθόνης του σε… ασπρόμαυρη με στόχο την μείωση της κατανάλωσης της!

Η λειτουργία Ultra Power Saving Mode προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, και εκτός από την αλλαγή της οθόνης σε ασπρόμαυρη προβολή, απενεργοποιεί σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών του Galaxy S5, και προσφέρει την πρόσβαση σε μία μόνο οθόνη από την οποία είναι δυνατή η χρήση των βασικών λειτουργιών του όπως η πραγματοποίηση κλήσεων και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης η πιο “απλή”, αλλά ενδιαφέρουσα αλλαγή, όπου δίνεται η δυνατότητα εμφάνισης πληροφοριών κατά την διάρκεια της κλήσης για την επαφή που καλεί ο χρήστης. Αυτές περιλαμβάνουν την τελευταία κλήση προς την ίδια επαφή και την διάρκεια της ή το πότε κάλεσε και ο χρήστης δεν απάντησε την κλήση. Επίσης, η ένδειξη της εισερχόμενης κλήσης με την σειρά της πλέον μπορεί να εμφανίζεται σε αναδυόμενο παράθυρο όταν ο χρήστης βρίσκεται σε κάποια άλλη εφαρμογή και να μην τον διακόπτει από αυτή.

Συνολικά το Galaxy S5 καταφέρνει με την εμφάνιση του μενού του, αλλά και την αλλαγή στην “δόμησή” του, να μετριάσει σε σημαντικό βαθμό την ίσως όχι απόλυτα ταιριαστή με τον “χαρακτήρα” των συσκευών της σειράς εμφάνιση του παρελθόντος. Ταυτόχρονα καταφέρνει να προσθέσει σε ένα ήδη εντυπωσιακά μεγάλο σύνολο δυνατοτήτων κάποιες ακόμα που για πρώτη φορά ακόμα, και αν σε κάποιες περιπτώσεις η χρησιμότητα τους δεν είναι καθημερινής αναγκαιότητας, έχουν σχεδιαστεί σωστά και ολοκληρωμένα.

Το μόνο σημείο του μενού του Galaxy S5 που είναι εμφανές πως η συσκευή έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από ότι στο παρελθόν είναι αυτό των ρυθμίσεων, όπου πλέον η λίστα των επιλογών είναι σχεδόν ατελείωτη.

Δακτυλικό αποτύπωμα
Το χαρακτηριστικό του Galaxy S5 που ίσως ξεχωρίζει περισσότερο από τα υπόλοιπα, κυρίως λόγω της “άμεσης” σύγκρισης με το iPhone 5s της Apple, είναι η δυνατότητα αναγνώρισης του δακτυλικού αποτυπώματος του χρήστη.

Η αναγνώριση πραγματοποιείται με την κύλιση του δακτύλου πάνω από το Home Key που βρίσκεται κάτω από την οθόνη. Το Galaxy S5 μπορεί να θυμάται έως τρία διαφορετικά αποτυπώματα ταυτόχρονα, ενώ για την αποθήκευση του κάθε ενός η συσκευή απαιτεί οχτώ επαναλήψεις του “σκαναρίσματος” σε κάθε δάχτυλο ώστε να είναι βέβαιο ότι έχει αποθηκευθεί σωστά.

Οι επιλογές ασφαλείας που αυτό προσφέρει αφορούν στο κλείδωμα της συσκευής, αλλά και στην “απόρρητη” λειτουργία. Το Galaxy S5 ζητά ταυτόχρονα και την δημιουργία ενός κωδικού ασφαλείας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά για το ξεκλείδωμα της συσκευής. Όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη με την χρήση το δακτυλικού αποτυπώματος, κάποιος τρίτος που γνωρίζει τον κωδικό μπορεί να την ξεκλειδώσει με αυτόν, όμως δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και για την “απόρρητη” λειτουργία. Στη λειτουργία αυτή ο χρήστης μπορεί να κλειδώσει περιεχόμενο από συγκεκριμένες εφαρμογές όπως τη συλλογή φωτογραφιών, περιεχόμενο το οποίο μπορεί να προβληθεί μόνο όταν είναι ενεργοποιημένη η απόρρητη λειτουργία.

Μάλιστα η συσκευή αποκρύπτει εντελώς το περιεχόμενο που έχει κλειδωθεί με αποτέλεσμα όταν δεν είναι ενεργή η απόρρητη λειτουργία αυτό να μην φαίνεται πουθενά ως “κλειδωμένο”. Κατά την διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της συσκευής στην Ελλάδα η εταιρεία δήλωσε πως η λειτουργία αναγνώρισης του δακτυλικού αποτυπώματος είναι ελεύθερη προς χρήση από προγραμματιστές για την δημιουργία εφαρμογών. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που αυτό προσφέρει, με την Samsung να αναφέρει την δυνατότητα πληρωμών μέσω PayPal ως μια από αυτές.

Μπαταρία
Με την χωρητικότητα της μπαταρίας του Galaxy s5 να είναι 2.800 mAh, ελάχιστα μεγαλύτερη από αυτή των 2.600mAh του Galaxy S4, θα περίμενε κανείς ότι οι επιπλέον δυνατότητες της νέας συσκευής, καθώς και η αυξημένη ισχύς του, θα μεταφράζονταν σε ίδιους ή και ελάχιστα μικρότερους χρόνους αναμονής και λειτουργίας.

Η πράξη όμως πολλές φορές απέχει από την θεωρία και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του Galaxy S5. Αρχικά ο “βελτιωμένος” σε χρονισμό SnapDragon 801 διατηρεί την πολύ καλή διαχείριση ενέργειας του SnapDragon 800 που χρησιμοποιείται στο Galaxy Note 3, αλλά και πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις.

Επίσης, το Galaxy S5 φαίνεται πως διαχειρίζεται ακόμα καλύτερα την κατανάλωση ενέργειας, και έτσι, παρά τη μικρότερης χωρητικότητας μπαταρία του αλλά και την αυξημένη ισχύ του, οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας του να πλησιάζουν αυτούς του Note 3.

Σε καθημερινή εντατική χρήση του συνόλου των χαρακτηριστικών του το Galaxy S5 θα καταφέρει να μείνει ενεργό για το σύνολο της ημέρας και στο τέλος αυτής η μπαταρία του θα διατηρεί περίπου το 15% της φόρτισης της.

Αυτό το ποσοστό δεν είναι φυσικά ικανό να “βγάλει” και δεύτερη ημέρα λειτουργίας, είναι όμως μια σαφής ένδειξη πως η συσκευή δεν πρόκειται να αφήσει τον ιδιοκτήτη της από μπαταρία κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σε πιο “φυσιολογικές” συνθήκες χρήσης ή αν θέλετε μόλις ο ιδιοκτήτης του σταματήσει να ασχολείται “διερευνητικά” με το σύνολο των δυνατοτήτων του όπως τον πρώτο καιρό που θα έχει αποκτήσει το Galaxy S5, οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας αυξάνονται αισθητά.

Σε αυτή την περίπτωση η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα για δύο ολόκληρες ημέρες χρήσης που περιλαμβάνουν, εκτός των κλήσεων και των μηνυμάτων, την συνεχή σύνδεση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή ασύρματο δίκτυο για την μεταφορά δεδομένων.

Με την χρήση της εξοικονόμησης ενέργειας μόλις το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας φτάσει σε χαμηλά επίπεδα, και κυρίως όταν ο χρήστης έχει επιλέξει αυτή να μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη, ο χρόνος αναμονής μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο του κατά περίπου 15%.

Το Ultra Power Saving Mode είναι χρήσιμο μόνο όταν το ποσοστό φόρτισης είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλό, συνήθως κάτω του 10% και καταφέρνει να κάνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται, να κρατήσει το Galaxy S5 ενεργό για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, κυρίως όμως για την πραγματοποίηση κλήσεων και την ανταλλαγή μηνυμάτων.

Συμπέρασμα
Για μια ακόμα χρονιά η Samsung έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνει και αυτό που περίμενε από αυτή το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Ανανέωσε την κορυφαία συσκευή της σειράς Galaxy S ακριβώς όσο έπρεπε ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη της, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε ώστε τα νέα χαρακτηριστικά της, όπως και τα παλαιότερα, να είναι πιο εύκολα στη χρήση τους.

Στα “χαρτιά” το Galaxy S5 είναι ισχυρότερο από τον προκάτοχό του, με σημαντική διαφορά σε αντίθεση με πολλές νέες συσκευές του ανταγωνισμού, με το συγκεκριμένο γεγονός να οφείλεται πάντως κυρίως στον ένα χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την παρουσίαση του προκατόχου του.

Η κάμερα του Galaxy S5 δικαιολογεί την ύπαρξη της νέας συσκευής, αφού πέρα από την αύξηση του αριθμού των megapixels, η συνολική ποιότητα των φωτογραφιών έχει δεχθεί σημαντική βελτίωση.

Οι διαφορές στην εξωτερική εμφάνιση του Galaxy S5 είναι ακριβώς αυτές και όσες “πρέπει” να είναι ώστε να δείχνουν πως πρόκειται για μια νέα συσκευή ενώ η αντοχή στο νερό και την σκόνη είναι σαφώς ευπρόσδεκτη και κάτι που προσφέρεται από τον ανταγωνισμό εδώ και αρκετό καιρό πλέον.

Συνολικά, η Samsung κατάφερε με το Galaxy S5 να δημιουργήσει μια συσκευή που δικαιολογεί απόλυτα την ύπαρξη της, αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορεί να “πείσει” τους υποψήφιους αγοραστές να αντικαταστήσουν με αυτή ακόμα και το Galaxy S4. H άμεση σύγκριση με τον ανταγωνισμό αφήνει ως μοναδικό μειονέκτημα πλέον τον αριθμό των megapixels της κάμερας, και αυτό δείχνει ότι η Κορεάτικη εταιρεία αναγνωρίζει πως υπάρχει ανταγωνισμός και φροντίζει ώστε η νέα της συσκευή να μπορεί να σταθεί απέναντι σε αυτόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ