ΧΑ: Στα “φθηνά” χρηματιστήρια που θα αποδώσουν περισσότερο και από τη Wall Street

Να επενδύσουν στην Ευρώπη και στα “φθηνά” χρηματιστήρια της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, καλεί τους Αμερικανούς επενδυτές άρθρο του MarketWatch, που στηρίζεται σε μελέτη της συμβουλευτικής Wellershoff & Partners στην Ελβετία.

Η μελέτη καταγράφει ποια είναι τα ακριβά και ποια τα φθηνά χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, με βάση το μοντέλο του κυκλικώς αναπροσαρμοζόμενου λόγου της τιμής προς τα κέρδη (δείκτης CAPE), ο οποίος συγκρίνει τα κέρδη των μετοχών  κατά την τελευταία δεκαετία (αναπροσαρμοσμένα ως προς τον πληθωρισμό) σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του κόσμου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ανάλυσης, οι χρηματαγορές που εμφανίζουν τον χαμηλότερο, δηλαδή τον φθηνότερο λόγο CAPE, και άρα σημαίνει ότι θα έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είναι αυτά της Αυστρίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Ουγγαρίας, Ρωσίας, Τουρκίας και Περού.

Παρότι, οι αποδόσεις των μετοχών και των χρηματιστηρίων εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, η συμβουλευτική υποστηρίζει ότι τη δεδομένη στιγμή οι παραπάνω αγορές εμφανίζουν την καλύτερη αναλογία ρίσκου και ανταπόδοσης, καθώς προβλέπεται να έχουν κέρδη άνω του 70% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Συγκριτικά, η ίδια ανάλυση εκτιμά ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο θα έχει απόδοση στο τέλος της πενταετίας 9%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ