Περισσότερα φορολογικά βάρη για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2014

Περισσότερα φορολογικά βάρη θα επωμισθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το νέο έτος, με ότι συνεπάγεται αυτό στις ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουν, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έχουν φθάσει στα όρια τους.

Αναλυτικότερα, από τις αρχές του 2014 ενεργοποιείται ουσιαστικά ένα νέο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, με τις σημαντικότερες αλλαγές να καταγράφονται ως εξής:
– Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων εισοδήματος, τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.
– Επιβάλλεται φόρος 26% από το πρώτο ευρώ, στο σύνολο του ετήσιου εισοδήματος που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε είναι ατομική εμπορική επιχείρηση είτε ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών είτε ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
– Στην περίπτωση φυσικά που το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, τότε το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26% και το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%
– Διατηρούνται και το 2014 τα “ακριβά” τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία προσδιορίζουν τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.700 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους  που διαθέτουν μια κατοικία ή διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και έχουν κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Το ελάχιστο τεκμήριο
Το ελάχιστο τεκμήριο ανέρχεται σε 2.500 – 3.000 ευρώ, ενώ το εν λόγω ποσό προσαυξάνεται με επιπλέον 1.200 – 3.200 ευρώ για κάθε διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 80 τ.μ. στο οποίο διαμένει και με επιπλέον 2.000 – 4.000 ευρώ για κάθε Ι.Χ. αυτοκίνητο κυβισμού μέχρι 1.200 κ.εκ. που κατέχει. 

Επισημαίνεται επίσης ότι για διαμερίσματα μεγαλύτερα των 80 τ.μ.,  για μονοκατοικίες, καθώς επίσης και για  Ι.Χ. άνω των 1.200 κ.εκ. τα τεκμήρια είναι ακόμη μεγαλύτερα και τα συνολικά ετήσια εισοδήματα που προσδιορίζουν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις.

Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, ακόμη και αυτοί που τυχόν έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, ή είχαν ζημιά από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους,  θα φορολογηθούν το 2014 για ετήσια “καθαρά κέρδη” ύψους πολύ μεγαλύτερου των 3.000 ευρώ, αφού η Εφορία θα προσδιορίσει τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματά τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και θα επιβάλει φόρο με συντελεστή 26%.

– Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου, όπως για παράδειγμα ενοίκια, ιατρικά έξοδα, στεγαστικό δάνειο, δίδακτρα κ.λπ.
– Παραμένει το τέλος επιτηδεύματος  650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ θα καταβάλλουν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

– Διατηρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% – 4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
– Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%.

Σημειώνεται επίσης ότι οι φορολογικές αρχές αποκτούν, έστω και κατά περίπτωση, δικαίωμα άμεσης πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τα λοιπά έσοδα και τις δαπάνες κάθε νοικοκυριού. Οι φοροελεγκτές θα λαμβάνουν υπόψη τους, για κάθε φορολογούμενο που θα ελέγχουν, στοιχεία που αφορούν μεταξύ άλλων τις δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνων, για την εξόφληση δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών. Επίσης τις δαπάνες για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα έξοδα που πραγματοποιούνται, με την καταβολή μετρητών ή μέσω χρεωστικών καρτών, για την αποπληρωμή ασφαλιστικών συμβολαίων, διδάκτρων και νοσηλίων και  λοιπά έξοδα διαβίωσης, όπως δαπάνες για ταξίδια, επισκευή και συντήρηση ακινήτων, οχημάτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ., όλες τις δαπάνες για την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων καθώς και το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες και τις λοιπές αποταμιεύσεις των φορολογουμένων.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα θα χρησιμοποιούνται για τον επαναπροσδιορισμό των εισοδημάτων των ελεγχόμενων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ