FT: “Η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει ή θα βγει από το ευρώ σε 4 χρόνια”

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει ή θα βγει από το ευρώ αναφέρει ο σχολιαστής των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μίνχαου.

Ο Μινχάου αναφέρει ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας γερμανικής κυβέρνησης και πως κάποιες από τις υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Γερμανοί πολιτικοί θα αναγκαστούν να τις αθετήσουν.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 2020 το 160% του ΑΕΠ, κάτι που θα οδηγήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία είτε σε χρεωκοπία είτε εκτός ευρώ είτε και στα δύο, δεδομένου ότι οι στρατηγικές της ΕΚΤ για τη διαχείριση της κρίσης πλησιάζουν στο φυσικό τους όριο.

Ο αναλυτής τονίζει ότι η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει σχεδόν τα συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, όπως η χορήγηση επιπλέον μακροπρόθεσμων δανείων ή μία ακόμη μικρή μείωση του επιτοκίου, που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν το ελληνικό πρόβλημα και αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει έναν εναλλακτικό τρόπο που θα μπορούσε να αγοράσει μεγάλα ποσά χρέους της Ευρωζώνης και να συμπληρώσει το πρόγραμμα αυτό με μία πιστωτική χαλάρωση ή ποσοτική χαλάρωση, ώστε να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι πόσο καλά θα προσαρμοσθεί η γερμανική πολιτική τάξη και το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας σε αυτή την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς δεν θα είναι συνεπές με την τρέχουσα πολιτική ή νομική συναίνεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ