ΧΑ: Συνέχισε πτωτικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση

Σε χαμηλότερους ρυθμούς κινήθηκαν οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας τόσο σε συναλλαγές όσο και σε τελικό πρόσημο συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες για τον βασικό χρηματιστηριακό, όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιο της η BETA Χρηματιστηριακής.

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αναφέρουν ότι επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι σε επίπεδο νέων ώστε να δικαιολογείται κάτι θετικότερο από πλευράς τάσης, από την άλλη πλευρά η φθορά σε επίπεδο μονάδων ήταν μάλλον αναμενόμενη από την στιγμή που οι κινήθηκαν καλύτερα από τις εκτιμήσεις στερούνται το στοιχείο της έκπληξης.

Η μόνη θετική ανάγνωση προσεγγίζουν το νεκρό σημείο στην τελική γραμμή είτε σε επίπεδο τριμήνου είτε σε επίπεδο εννεαμήνου εμφανίζοντας τα πρώτα απτά δείγματα γραφής των αναδιαρθρώσεων σε επίπεδο κόστους στον ισολογισμό τους.

Αυτό ωστόσο δεν φτάνει καθώς η αγορά έχει προεξοφλήσει ένα σημαντικό μέρος αυτής της εξέλιξης και οι επενδυτές αναζητούν περισσότερο βάθος στην κερδοφορία και την προοπτική ανάπτυξης των εταιριών αποτελεσμάτων. Την ίδια στιγμή οι συνεχείς παρατάσεις στις συζητήσεις με την Τρόικα επισκίασαν την βελτίωση που παρατηρήθηκε στο ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ ενώ ανακοίνωση για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank περισσότερο σύγχυση προκάλεσε αφού δεν διευκρινίζεται επαρκώς αν πρόκειται για διάθεση μετοχών ή νέες μετοχές που θα εκδοθούν ή και τα δύο.

Τα δύσκολα για τον Γενικό ∆είκτη έχουν αρχίσει να φαίνονται μετά την συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης όπου μετά από δύο μήνες αναιρέθηκε το σήμα αγορών του κινητού μέσου των 30 ημερών ακολουθώντας τον MACD ο οποίος έχει από νωρίς (1.189 μόναδες) δώσει σήμα εξόδου από την αγορά. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον της ουδέτερης ζώνης, σαφώς αποφορτισμένοι από την υπεραγορασμένη εικόνα με πτωτική όμως δυναμική αφού μετά από κάθε ανοδική αντίδραση σημειώνουν νεότερο χαμηλό. Η πρώτη στήριξη στις 1.150 μονάδες φαίνεται να αποτελεί παρελθόν για την αγορά και οι πιθανότητες άμεσης προσέγγισης της επόμενης ζώνης που εδράζεται στις 1.080 μονάδες απέκτησαν πλειοψηφικό ποσοστό. Στο συγκεκριμένο επίπεδο συμπληρώνεται ποσοστό διόρθωσης από το ψηλό της αγοράς 10% οπού πιθανόν να υπάρξει ενεργοποίηση κάποιων αντανακλαστικών αντίδρασης. Προσεγγίζοντας την κομβική ημερομηνία της 26ης Νοεμβρίου (MSCI) εκτιμούμε ότι η αγορά θα αρχίσει να ανεβάζει στροφές προς το μέσον της άλλης εβδομάδας.

Σημείο αναφοράς, σύμφωνα με την BETA Χρηματιστηριακή παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης μετά από ένα δυνατό Οκτώβριο πέφτοντας κάτω από τα 100 εκα. ευρώ σε ημερήσια βάση. Μέχρι την επανάκαμψη των συναλλαγών διατηρούμε την επιφυλακτική στάση και θα εξετάζαμε την συμπεριφορά του Γενικού ∆είκτη πέριξ των επιπέδων των 1.080 μονάδων για να μεταβάλλουμε ως προς το θετικότερο αυτή την στάση.

Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας να εκκρεμούν το ενδιαφέρον θα στραφεί μοιραία στα αποτελέσματα τα οποία πυκνώνουν την παρουσία τους ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η BETA Χρηματιστηριακή είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις από ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ (20/11) ενώ την προηγούμενη ημέρα δημοσιεύει η S&B. Η Autohellas προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ύψους 0,64 ευρώ ανά μετοχή ενώ την ίδια ημέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Βιοχάλκο στο Euronext. Τέλος, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου αναμένεται η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ