“Μία καλή μέρα για την Ευρώπη”

“Είναι μία καλή μέρα για την Ιρλανδία και την Ισπανία, είναι μία καλή μέρα και για την Ευρώπη”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Πέμπτης.

“Συγχαίρω και τις δύο χώρες”, δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι με την αποχώρηση από το πρόγραμμα αποκαθίσταται η πολιτική και οικονομική ελευθερία της Ιρλανδίας”.

Σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγχαίρουν τις ιρλανδικές αρχές για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος και επισημαίνουν ότι η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν επιτρέπουν στο Δουβλίνο να επιστρέψει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και η Ισπανία, στην οποία τον Δεκέμβριο του 2012 είχαν χορηγηθεί δάνεια συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ για την στήριξη των τραπεζών της. “Συμφωνήσαμε στο Eurogroup ότι το πρόγραμμα εκπνεύσει, στις αρχές Ιανουαρίου, θα τερματιστεί κιόλας”, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

“Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της Ισπανίας για μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Χάρη σε αυτό, οι ισπανικές τράπεζες είναι πλέον πιο ισχυρές και πιο ανθεκτικές”, δηλώνει σχετικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

“Έξοδο από την κρίση”, βλέπει η ισπανική εφημερίδα El Pais. Τόσο η Ισπανία, όσο και η Ιρλανδία υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν στις αρχές του 2014 προληπτικές πιστώσεις που θα λειτουργούσαν ως “μαξιλάρι” για τον κρατικό προϋπολογισμό πριν από την έξοδό τους στις αγορές.

“Σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα”
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις χώρες της κρίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: “Αυτό δείχνει ότι είναι η σωστή και επιτυχημένη η πολιτική που ακολουθούμε με στόχο τη σταθεροποίηση και υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Και η Ισπανία θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του έτους, η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο, η Ελλάδα κάνει επίσης σημαντική πρόοδο”.

Για «μήνυμα επιτυχίας προς όλες τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο» έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Πάντως ο επικεφαλής του Eurogorup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της- ιδιαίτερα στους τομείς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε το Eurogroup o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σενάρια για μεταφορά της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ εκτός Ελλάδας, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ “δεν τίθεται τέτοιο θέμα», αλλά από την άλλη πλευρά εξετάζεται ένα πρόγραμμα τιτλοποίησης ελληνικών περιουσιακών στοιχείων με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων“.

Αναβάλλονται οι αποφάσεις για την εξυγίανση τραπεζών
Στασιμότητα παρατηρείται στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης και ιδιαίτερα στο επίμαχο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης απευθείας από τον μηχανισμό στήριξης ESM.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η γερμανική κυβέρνηση επεσήμανε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποφάσεις, καθώς δεν διαθέτει σχετική εντολή, προφανώς λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο. Πληροφορίες από τη γερμανική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στο Eurogroup αναφέρουν ότι δεν θεωρείται πιθανή μία συμφωνία κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που αρχίζει στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και τελικά θα επέλθει συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2013. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της κυβέρνησής του ότι “πρέπει να είναι δυνατή η άμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον μηχανισμό ESM”.

Πηγή: Deutsche Welle