Χατζηδάκης: “Κεντρικό ρόλο τα VC’s στο νέο ΕΣΠΑ”

Ο Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, Γιάννη Παπαδόπουλο

 

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Κεντρικός άξονας του ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου θα είναι η επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θέλει να υποστηρίξει και να ενισχύσει το θεσμό του venture capital και του private equity, αφιερώνοντας ένα σημαντικό μέρος του ΕΣΠΑ σε αυτό, ανέφερε στους Έλληνες VC’s o Κ. Χατζηδάκης στη σύντομη συζήτηση που είχε μαζί τους κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), η οποία διοργανώθηκε σήμερα, Τετάρτη.

Ο υπ. Ανάπτυξης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πολύ στο θεσμό του VC, καθώς αποτελεί ένα εργαλείο για την στήριξη και την επιβράβευση των νέων, καινοτόμων επιχειρηματικών προσπαθειών, ενώ στη σημερινή συγκυρία αποτελεί μία από τις ελάχιστες πηγές χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών και των αντίστοιχων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργούνται από αυτές. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται το θεσμό του VC ως έναν ενδιάμεσο κρίκο προώθησης των προγραμμάτων νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, καθώς η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών με δικά τους κεφάλαια σημαίνει ανάληψη σχετικού ρίσκου και από τη δική τους πλευρά.

Στήριξη του VC και νέο πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ προαναγγέλλει ο Κ. Χατζηδάκης

Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι “στοχευμένο” στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, και θα ενισχυθεί η βαρύτητα που θα δοθεί στο θεσμό του VC (σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ, στη διάρκεια του οποίου έτρεξαν σχετικές δράσεις με “σημαία” το Jeremie-ICT), ώστε μέσω αυτού να στηριχθεί η καινοτόμος και νέα επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, αυτή τη φορά, τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο θέλει να δουλέψει μαζί με την αγορά και τους Έλληνες VC’s ώστε το πλαίσιο στο οποίο θα διαμορφωθεί το νέο ΕΣΠΑ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς. Ζήτησε, μάλιστα, από τους εκπροσώπους των ελληνικών ιδιωτικών επενδυτικών ταμείων να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς μπορεί να δομηθεί η νέα προγραμματική περίοδος σε ό,τι αφορά στον τομέα της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να “πιάσει τόπο”.

Από τη δική τους πλευρά, οι Έλληνες διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έθεσαν μία σειρά προτάσεων/αιτημάτων για την απρόσκοπτη λειτουργία του θεσμού στη χώρα και την ενίσχυσή του στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα.

Πρώτο ζήτημα που “έπεσε στο τραπέζι” ήταν η ανάγκη να εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι τράπεζες, μέσα στην αρνητική συγκυρία για τις ίδιες και την οικονομία εν γένει, ως κύριοι και πρώτοι συμμέτοχοι σε VC και PE funds, που θα προσελκύσουν και άλλους επενδυτές. Όπως τονίσθηκε για πολλά από τα ελληνικά funds, τα τραπεζικά ιδρύματα παραμένουν ο μόνος χρηματοδότης, ενώ το συσσωρευτικό αποτέλεσμα που δημιουργεί η συμμετοχή τους, και με την προσέλκυση έτερων επενδυτών από το εξωτερικό ώστε να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός fund, είναι καταλυτικό. Ο Κ. Χατζηδάκης δεσμεύθηκε να θέσει το ζήτημα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και εκτίμησε κατ’ αρχήν ότι οι εκπρόσωποί τους θα είναι θετικοί στο να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το θεσμό, αναλόγως από την έκταση και την έμφαση της συμμετοχής τους.

Δεύτερο, τέθηκε το ζήτημα της παροχής φορολογικών κινήτρων στους ιδιώτες επενδυτές, όπως οι επιχειρηματικοί και επενδυτικοί “άγγελοι”, και σε επιτυχημένα παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων, με τον Κ. Χατζηδάκη να προτρέπει την Ένωση να θέσει άμεσα το ζήτημα στο υπ. Οικονομικών, ενόσω βρίσκεται υπό διαμόρφωση το σχετικό πλαίσιο.

Επιπλέον, οι Έλληνες διαχειριστές επενδυτικών ταμείων τόνισαν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου επενδύσεων των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων σε συνεργασία με ιδιωτικά κεφάλαια σε επιχειρηματικές συμμετοχές, στο πρότυπο της αντίστοιχης ευρέως διαδεδομένης πρακτικής του εξωτερικού. Επίσης, η ανάπτυξη ταμείων που θα επενδύουν σε επόμενα στάδια μίας επιχείρησης και όχι απλώς στα πρώιμα στάδιά της, με το κράτος και τα δημόσια ταμεία να είναι ο πρώτος “μοχλός” επενδύσεων σε επόμενα στάδια, ώστε να δημιουργηθεί μία αγορά ελκυστική και για τα ιδιωτικά κεφάλαια. Ακόμη τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας κλαδικών funds, που θα εστιάζουν και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη “οικοσυστημάτων” σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός ή τα τρόφιμα, και όχι μόνο στην τεχνολογία, όπως συνήθως γίνεται σήμερα και, τέλος, ανάληψη πρωτοβουλίας κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη διαχείριση των επενδύσεων που συνδέονται με κεφάλαια κινδύνου στη διάρκεια της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (τα οποία εκτιμώνται ότι θα ανέλθουν σε 80 δισ. ευρώ για όλη την Ευρώπη).

Στον Κ. Χατζηδάκη τέθηκε ως ερώτημα και το ζήτημα των ειδικών οικονομικών ζωνών, ως μία ρύθμιση που “ενδιαφέρει” τα ελληνικά VC ταμεία, την οποία είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, με τον υπ. Ανάπτυξης να αναφέρει πως “κόλλησε” στην άρνηση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της ίδιας της τρόικας. Αντί αυτών, ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε έμφαση στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στο καλοκαίρι και το οποίο αυτή την στιγμή “προχωράει“, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

H Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Hellenic Venture Capital Association), μετά από 10 χρόνια “ζωής” αριθμεί 21 εταιρείες με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά έχουν επενδυθεί σε περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που στηρίχθηκαν με κεφάλαια και τεχνογνωσία από ελληνικές εταιρείες VC και PE, ενώ κάποιες από αυτές σήμερα είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων είναι οι Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες, ICAP, mastihashop, Foodlink, Ευρωκλινική, upstream, Eurodrip, Performance Technologies, Micrel, Κρόκος Κοζάνης, Unismack, Mobile Technologies, voiceweb, Doppler, inaccess. Παλαιότερα παραδείγματα αφορούν μεγάλες σήμερα, ελληνικές εταιρείες, όπως η Chipita, η Goody’s, o Γερμανός, και η Jumbo.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ