Στήριξη του VC και νέο πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ προαναγγέλλει ο Κ. Χατζηδάκης

Τη δημιουργία ενός προγράμματος ύψους 20 εκατ. ευρώ για την προώθηση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και τη συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρήσεων, το οποίο βρίσκεται υπό σχεδιασμό και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη με εκπρόσωπους καινοτόμων επιχειρήσεων που έχουν προσελκύσει χρηματοδότηση από ξένους επενδυτές και καταγράφουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η ιδέα στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ να στηριχθεί ακόμη περισσότερο ο θεσμός του venture capital σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση startup εταιρειών.

“Αντί να κάνουμε μόνοι μας όλες τις αξιολογήσεις, να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο με το οποίο θα κινείται το ΕΣΠΑ. Και δεδομένου ότι η εταιρεία venture capital θα δίνει στην επιχείρηση ένα σημαντικό κεφάλαιο για να προχωρήσει μια ιδέα και επομένως παίρνει ένα ρίσκο, μπορεί και η ίδια να κινηθεί, να αξιολογήσει και να προχωρήσει την υλοποίηση της ιδέας. Αυτό έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Δεν θα συμβεί για πρώτη φορά, αλλά σκεφτόμαστε να διευρυνθεί αυτή η πρακτική, έτσι ώστε το καινούργιο ΕΣΠΑ να είναι ακριβώς περισσότερο στραμμένο επί της ουσίας στην επιχειρηματικότητα και το κράτος να παρεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο”, ήταν η ακριβής δήλωση του υπ. Ανάπτυξης.

Ο Κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε τέσσερα προγράμματα υποστήριξης της νέας επιχειρηματικότητας (“Εξωστρέφεια ΙΙ” – 30 εκατομμυρίων ευρώ, Jeremie – 69 εκατ. ευρώ, “Ενισχύσεις Σχεδίων Νεανικής Επιχειρηματικότητας” μέσω του επενδυτικού νόμου και “Μονάδες Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας” στα ΑΕΙ και ΤΕΙ – 8 εκατ. ευρώ), συνολικού ύψους 127 εκατ. ευρώ.

Ο υπ. Ανάπτυξης τόνισε επίσης ότι η συνάντηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία, αλλά η πρώτη μίας σειράς συναντήσεων, προκειμένου να κατατεθεί η εμπειρία των εξωστρεφών, καινοτομικών εταιρειών στο πώς μπορεί να δομηθεί το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Οι εταιρίες που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση είναι οι εξής:
Helic (Λογισμικό): Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, συμμετοχή πολλών ξένων και ελληνικών funds. Παράγει λογισμικό για τη σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ασύρματων επικοινωνιών.

Antcor (Λογισμικό): Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, συμμετοχή ξένου επενδυτή CEVA και ελληνικών funds, έδρα Πάτρα. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή software για ασύρματες επικοινωνίες.

Nanoradio (Τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών): Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη γνωστή πολυεθνική Samsung. Εξειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για την πρόσβαση κινητών τηλεφώνων στο Ίντερνετ μέσω Wi-Fi.

Phaistos Networks (Λογισμικό): Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, έδρα Κρήτη. Έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων πλατφόρμες στο διαδίκτυο για διαχείριση διαφημίσεων, σύγκριση τιμών προϊόντων, αναπαραγωγή ειδήσεων, κα.

Bytemobile (Τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας): Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Citrix, έδρα Πάτρα. Προσφέρει λύσεις βελτιστοποίησης σε web και video traffic στην κινητή τηλεφωνία.

Inaccess (συστήματα τηλεδιαχείρισης): Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, συμμετοχή από fund. Παράγει συστήματα απομακρυσμένης διαχείρισης και ελέγχου για φωτοβολταϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναμεταδότες, κα.