Η επόμενη “μέρα” της BugSense

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Άλλο ένα ορόσημο κατέγραψε εχθές η ελληνική τεχνολογική startup επιχειρηματική “κοινότητα”, μετά το “exit” της εταιρείας BugSense, η οποία υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς με την αμερικανική πολυεθνική Splunk, μία εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία ύψους 6,15 δισ. δολαρίων.

Η ελληνική startup BugSense εξαγοράζεται από την Splunk

Σίγουρα δεν πρόκειται για την πρώτη τέτοια συμφωνία startup ελληνικής εταιρείας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχαν προηγηθεί επιτυχημένες IPOs εταιρειών που ξεκίνησαν ως startup και μετεξελίχθηκαν σε εταιρείες με παγκόσμια παρουσία, όπως οι Upstream, Velti και GLOBO, αλλά και εξαγορές εταιρειών που ξεκίνησαν Έλληνες, όπως η BlindType από την Google ή στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας η εξαγορά της Nanoradio από τη Samsung και άλλες.

Ωστόσο η συμφωνία της BugSense χαρακτηρίζεται ως ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη, μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα από τη δημιουργία της εταιρείας, που προέρχεται από το “οικοσύστημα” τεχνολογικής επιχειρηματικότητας που έχει καλλιεργηθεί από το 2011 με κέντρο την Αθήνα και έχει κερδίσει μεγάλο μερίδιο προβολής ακόμη και σε mainstream μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται επίσης για μία εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και παρότι συγκέντρωσε χρηματοδότηση στις ΗΠΑ, ανοίγοντας εκεί το κεντρικό της γραφείο, παρέμεινε στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας το προϊόν της στη χώρα και “ανοίγοντας” 10 νέες θέσεις εργασίας.

Ποια είναι η Splunk που με κεφαλαιοποίηση 6 δισ. δολ. εξαγόρασε την ελληνική startup BugSense

Όπως έχει ξαναγράψει το EMEAgr, το 2013 θα είναι ένα “κρίσιμο” έτος για το ελληνικό “οικοσύστημα” των startup εταιρειών και εξελίξεις όπως η πρωτοφανούς μεγέθους προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων από τις ελληνικές startups, το πρώτο “exit” του επενδυτικού ταμείου Openfund και φυσικά το “exit” της BugSense δείχνουν ότι το “οικοσύστημα” βρίσκεται αν μη τι άλλο σε έναν θετικό δρόμο για τη δημιουργία μίας “αγοράς” startup επιχειρηματικότητας.

Όσον αφορά στο μέλλον της BugSense, μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστοί ελάχιστοι όροι της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα ότι η εξαγορά θα γίνει με τη χρήση μετρητών και όχι με παραχώρηση μετοχικού ποσοστού της Splunk στους μετόχους της BugSense. Η ομάδα της BugSense θα μεταβεί την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στο Λας Βέγκας για το 4ο Ετήσιο Συνέδριο Παγκόσμιων Χρηστών της Splunk, προκειμένου να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν οι τελικοί όροι της συμφωνίας. Στη βασική ομιλία του συνεδρίου θα παρουσιασθεί επίσημα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Splunk η εξαγορά της BugSense.

Σύμφωνα με πηγές από το εσωτερικό της BugSense, και πάντοτε με την επιφύλαξη μίας επιχειρηματικής συμφωνίας οι όροι της οποίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί, η BugSense θα απορροφηθεί από την Splunk με την πλήρη εξαγορά του μετοχικού της κεφαλαίου. Το ποσό δεν έχει γίνει γνωστό από καμία πλευρά, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό τόσο για τους αρχικούς επενδυτές της εταιρείας (η αποεπένδυση των οποίων χαρακτηρίζεται πως “θα έχει εξωπραγματικό πολλαπλάσιο“), τους ιδρυτές και τους εργαζομένους-μετόχους στην εταιρεία.

Μέχρι να οριστικοποιηθεί και εγκριθεί η συμφωνία το εταιρικό brand της BugSense θα παραμείνει ως έχει ωστόσο στη συνέχεια αναμένεται να απορροφηθεί από την Splunk, διατηρώντας μόνο το BugSense ως προϊόν, το οποίο θα ενσωματωθεί στις πλατφόρμες της Splunk, αλλά θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και τους δικούς του πελάτες. Πηγές και πάλι από την ίδια την BugSense αναφέρουν ότι θα υπάρξει μία ανταλλαγή πελατολογίου, τεχνογνωσίας και πόρων μεταξύ των δύο εταιρειών. Η ομάδα της BugSense, η οποία αριθμεί συνολικά 13 άτομα, αναμένεται να μετακινηθεί στο Σαν Φρανσίσκο, στα κεντρικά γραφεία της Splunk, όπου θα αναλάβει να “τρέξει” ολόκληρο το mobile “κομμάτι” της Splunk (σε έναν τομέα στον οποίο η αμερικανική εταιρεία δεν είχε παρουσία και για τον λόγο αυτό εξαγόρασε την πλατφόρμα της BugSense), με τους ιδρυτές της να τοποθετούνται επικεφαλής του mobile τμήματος.

Το μέλλον, ωστόσο, δεν θα απομακρύνει την ομάδα της BugSense από την ελληνική startup “πραγματικότητα”, καθώς όπως αναφέρεται από την εταιρεία, όλη η ομάδα της BugSense θα συνεχίσει την προσπάθεια “αγγελικής” χρηματοδότησης άλλων startup εταιρειών στην Ελλάδα που ξεκίνησε με το ZeroFund (με μεγαλύτερη κεφαλαιακή “άνεση” πλέον).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ