Οι τέσσερεις καινοτόμοι Έλληνες που κέρδισαν στον διαγωνισμό της Eurobank και του ΣΕΒ

Με μεγάλους νικητές τους Δρ. Κωνσταντίνο Μπάλα και Ιγνάτιο Φωτίου (από 20 τελικές υποψηφιότητες) ολοκληρώθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός “Η Ελλάδα Καινοτομεί!” που διοργάνωσαν από κοινού η Eurobank και ο ΣΕΒ.

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία εφαρμοσμένης έρευνας δόθηκε στον Κ. Μπάλα του Πολυτεχνείου Κρήτης για τον φασματικός χαρτογράφος πραγματικού χρόνου και πρώτες βιο-ιατρικές εφαρμογές, ενώ στην κατηγορία καινοτομία  στον Ι. Φωτίου της ΤΟΒΕΑ Μηχανολογικές εφαρμογές για τη μη μόνιμη διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Τα δεύτερα βραβεία δόθηκαν: Στην εφαρμοσμένη έρευνα στον Δρ. Ευάγγελο Γογγολίδη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” για τις “έξυπνες”, νανοδομημένες επιφάνειες και βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια και στην καινοτομία στην Παναγιώτα Δραγάνη της APIVITA για την καινοτόμο μέθοδο εκχύλισης ελληνικής πρόπολης για την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας πρώτης ύλης με αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση.

Τα βραβεία απένειμαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank Χρήστος Μεγάλου, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank Μιχάλης Κολακίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι η αξιοποίηση των πόρων του  νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 θα είναι κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της καινοτομίας, καθώς το νέο πρόγραμμα όπως είπε θα δίνει έμφαση στην προώθηση της “έξυπνης εξειδίκευσης“, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας.

“Η λύση στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας δεν είναι φυσικά να γίνουμε μια τριτοκοσμική χώρα, αλλά να δώσουμε έμφαση στην εξειδίκευση σε τομείς όπου η γνώση και η τεχνολογία,  ξεπερνούν τα τυχόν μειονεκτήματα. Η καινοτομία είναι το κατεξοχήν μέσο για να αποκτήσουμε πρόσθετα συγκριτικά πλεονεκτήματα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην προσφώνησή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank Χρήστος Μεγάλου επισήμανε ότι “o διαγωνισμός αυτός αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας σε διεθνή κλίμακα. Η μόνη βιώσιμη διέξοδος, ώστε να μην παραμείνουν οι επόμενες γενιές ευάλωτες σε μια υποτροπή της κρίσης, είναι η εκκόλαψη και η στήριξη μιας εύρωστης οικονομίας αιχμής. Ξέρουμε τις προδιαγραφές της. Δεν μπορεί παρά να προκύψει από τη συνάντηση της επιστημονικής πρωτοπορίας με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τη σταθερή στήριξή τους από τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης. Για τη Eurobank αυτή είναι μια σταθερή επιλογή”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε: “Το μέλλον μας, ως οικονομία και κοινωνία, εξαρτάται από την ικανότητά μας να χτίσουμε μία νέα παραγωγική βάση, όπου η επένδυση έχει το προβάδισμα από την κατανάλωση και η επίτευξη διεθνούς ανταγωνιστικότητας χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας δυναμικού.  Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, του οποίου οι διαστάσεις και οι απαιτήσεις έχουν ελάχιστα συνειδητοποιηθεί από τον πολιτικό κόσμο όπως και από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, την οποία κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί να κατατοπίσει και να κινητοποιήσει.  Ο διαγωνισμός ΣΕΒ/Eurobank αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων που έχουμε ως χώρα και της θέλησης να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην εξωστρεφή ανάπτυξη”.

Ο Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας “Η Ελλάδα Καινοτομεί”, που διενεργείται ανά δύο χρόνια, προκηρύχθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2010, από την Eurobank και τον ΣΕΒ με στόχο να αναδείξει τον πλούτο της έρευνας στη χώρα, να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια προς επένδυση, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στη δυναμική επιχειρηματικότητα, τον τραπεζικό τομέα και την καινοτόμα επιστημονική δραστηριότητα. Η επιτυχία του Διαγωνισμού επιβεβαιώθηκε από το υψηλό επίπεδο και τον μεγάλο αριθμό των υποψηφιοτήτων (συνολικά 542 και στους δυο διαγωνισμούς) και τη συμμετοχή πλήθους φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η αποτελεσματικότητα του Διαγωνισμού “Η Ελλάδα Καινοτομεί!” καταδεικνύεται από την εξέλιξη πολλών από τις προτάσεις του 1ου Διαγωνισμού σε στάδιο παραγωγικής υλοποίησης. Πιο συγκεκριμένα από τις 21 προτάσεις που διακρίθηκαν στον 1ο Διαγωνισμό, 7 ομάδες έχουν ήδη προωθήσει προϊόντα τους στην εγχώρια ή/και τη διεθνή αγορά, 8 ομάδες έχουν υπογράψει επιχειρηματικές συμφωνίες και βρίσκονται στο στάδιο τελικής ανάπτυξης του προϊόντος και προετοιμασίας της εμπορικής παραγωγής και 6 ομάδες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης δυνητικών επιχειρηματικών συνεργατών για την εμπορική υλοποίηση των καινοτομιών.