Η “έξοδος” της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και τα “exits” των ελληνικών startups

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Χθες, Δεύτερα, ήταν μια μαύρη για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο ημέρα, καθώς o όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ένας ιστορικός βιομηχανικός όμιλος, αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της μητρικής του στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας το υψηλό κόστος του χρήματος, αλλά και το επίσης υπερβολικά υψηλό κόστος της ενέργειας. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι η εταιρεία ΒΙΟΧΑΛΚΟ ιδρύθηκε το 1937 και πέρασε τις “πύλες” της Σοφοκλέους – τότε – στις 11 Δεκεμβρίου του 1947.

Όμως όσο “μαύρα” άνοιξε, χθες, η ημέρα για την Ελλάδα και την βιομηχανία της, τόσο “λαμπερά” έκλεισε, καθώς μια ελληνική startup εταιρεία αποτελεί πλέον μέλος της Splunk, μιας ισχυρής αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας. Λεπτομέρειες αναφορικά με το “deal” και την επόμενη ημέρα της BugSense, όπως επίσης και των ιδρυτών δεν έγιναν γνωστές, όμως η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα θετικό στοιχείο για το σύνολο της ελληνικής startup “σκηνής” η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα και το ενδιαφέρον των επενδυτών όπως φαίνεται από τα γεγονότα. Σημειώνεται ότι η BugSense ιδρύθηκε μόλις δύο χρόνια πριν, το 2011 και σήμερα αποτελεί “οδηγό” και παράδειγμα για τις υπόλοιπες ελληνικές startup εταιρείες.

Γυρνώντας, ξανά, στην έξοδο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και την λεγόμενη παραδοσιακή οικονομία, είναι σαφές ότι οι συνθήκες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που ανήκουν στην “βαριά οικονομία” είναι εξαιρετικά αρνητικές και ως εκ τούτου αναζητούν διέξοδο προκειμένου να επιβιώσουν. Ωστόσο είναι σαφές ότι είναι πολύ αρνητικό το γεγονός, όπως εξάλλου τονίζουν και οι αναλυτές, ότι η τάση εκπατρισμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας τείνει να γίνει “θεσμός” και αναμφίβολα αποτελεί τροχοπέδη για την περίφημη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Από την άλλη, οι νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας φαίνεται ότι έχουν βρει τον τρόπο και τις λύσεις όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά και για να κάνουν πράξη και όχι λόγια το επίσης περίφημο “success story” και μάλιστα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά εχθρικό για αυτές.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ