Έξι ελληνικά ιδρύματα στο Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων 2013 της QS

Ο Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS, που δημοσιεύτηκε στο Topuniversities.com, κατατάσσει έξι ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα 800 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Το ίδρυμα της χώρας που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (θέση 471-480), που παρουσιάζει αύξηση από τη θέση 451-500 όπου βρισκόταν το 2012. Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης είναι το δεύτερο καλύτερο ίδρυμα της χώρας στη θέση 491-500, και ακολουθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (και τα δύο στη θέση 501-550). Το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στη θέση 601-650  ενώ το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι στη θέση της κλίμακας + 701.

ellinika_454*2

Παγκοσμίως, το ΜΙΤ βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα για δεύτερη συνεχή χρονιά, και ακολουθεί το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Κέιμπριτζ. Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση από άποψη αριθμού πανεπιστημίων ήταν οι ΗΠΑ (144), το Ηνωμένο Βασίλειο (69), η Γερμανία (42), η Γαλλία (40), και η Ιαπωνία (38).

xena_454

“Με τις μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι αναπόφευκτο να έχουν μειωθεί σημαντικά οι τιμές της αναλογίας φοιτητών – διδασκόντων και διεθνή πανεπιστήμια έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, εφόσον το προσωπικό των πανεπιστημίων έχει επίσης μειωθεί ευρύτερα”, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνών στην QS, Μπεν Σόουτερ.

“Όμως, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η σταθερή επίδοση της Ελλάδας στο φετινό πίνακα κατάταξης είναι θετικό νέο για το έθνος. Η επίδοση των πανεπιστημίων είναι πολύ δυναμική. Κατάφεραν να διατηρήσουν την ίδια καλή θέση που είχαν και πέρσι. Η Ελληνική οικονομία δεν είναι τέλεια, η επένδυση στην επιστήμη είναι ελάχιστη και σίγουρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Όμως το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια παραμένουν δυνατά δείχνει ότι δουλεύουν πραγματικά σκληρά για να εκπληρώσουν την αποστολή τους”, ανέφερε από την δική της πλευρά η Ελένη Μπώλου, μάρκετινγκ μάνατζερ στην QS.

Σημειώνεται ότι τα φετινά αποτελέσματα παρουσιάζουν τον πιο αναλυτικό πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων που δημιουργήθηκε ποτέ, εφόσον πάνω από 100 πανεπιστήμια έχουν προστεθεί, καθιστώντας τον πίνακα μια δυνατή λίστα 800 πανεπιστημίων όπου εκπροσωπούνται 76 χώρες. Η κατάταξη έλαβε υπόψιν τις απαντήσεις 62.094 ακαδημαϊκών και 27.957 εργοδοτών, καθιστώντας και τις δύο αυτές έρευνες τις μεγαλύτερες του είδους τους στον κόσμο.

Θα πρέπει να τονισθεί, τέλος, ότι τα διεθνή πανεπιστήμια, όπως το UCL, το Imperial College, το King’s College London και πολλά άλλα αναγνωρίζουν τη δύναμη της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό δεκάδες εξ αυτών θα έρθουν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο με την QS World Grad School Tour για να βρουν αποφοίτους υψηλού επιπέδου που θα παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους για μεταπτυχιακά.

Συγκεκριμένα, τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου έρχονται στην Ελλάδα το φθινόπωρο με την QS World Grad School, την καλύτερη έκθεση για μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Οι επισκέπτες της εκθέσεις  θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν υπευθύνους εγγραφών κορυφαίων διεθνών πανεπιστημίων, όπως το  UCL, το Imperial College, το King’s College και πολλά άλλα στην Αθήνα τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 και στη Θεσσαλονίκη στις 22 Οκτωβρίου 2013