Άντρεα Σολομωνίδου: “Το startup ‘οικοσύστημα’ της Κύπρου εστιάζει στις ίδιες τις εταιρείες”

στον Δημήτριο ΠΟΓΚΑ

Τις “πύλες” του “ανοίγει” σε τρεις ημέρες, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, το πρώτο τεχνολογικό φεστιβάλ της Κύπρου, το Hack Cyprus, την επικοινωνία του οποίου υποστηρίζει ενεργά το EMEAgr.

Με αφορμή τη διοργάνωση, το EMEAgr συνομίλησε με την Άντρεα Σολομωνίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Cypriot Enterprise Link (“πνευματικό τέκνο” του οποίου είναι η διοργάνωση του Hack Cyprus), σχετικά με το “οικοσύστημα” των επιχειρηματικών εκκινήσεων και των τεχνολογικών startups που “οικοδομείται” και αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς τελευταίως και στη “Μεγαλόνησο”.

Όπως αναφέρει η Α. Σολομωνίδου, η Κύπρος παρουσιάζει μία κουλτούρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα και το startup “κομμάτι” αυτής αναπτύσσεται αργά και σταθερά, επικεντρωμένο περισσότερο στους ίδιους τους επιχειρηματίες παρά στο υπόλοιπο “οικοσύστημα”. Η Α. Σολομωνίδου τονίζει, τέλος, ότι προσπάθειες όπως το Hack Cyprus, αλλά και κάθε άλλη που προβάλλει το κυπριακό “οικοσύστημα” στο εξωτερικό, τοποθετεί την Κύπρο στον παγκόσμιο τεχνολογικό “χάρτη”, ενώ καταγράφει και κάποιες διαφορές που εντοπίζονται σε σύγκριση με το αντίστοιχο ελληνικό “οικοσύστημα”.

cypriot enterprise link_logo_454280EMEAgr: Άντρεα, κατ’ αρχάς παρουσίασέ μας τον Σύνδεσμο και τους σκοπούς που υπηρετεί.
Άντρεα Σολομωνίδου: Ο Cypriot Enterprise Link ξεκίνησε πριν περίπου δύο χρόνια με ένα κοινό όραμα από το Μιχάλη Τ., το Μιχάλη Χ. και τον Άγγελο. Στη σκέψη τους είχαν πως θα ήθελαν να δουν κάποια πράγματα να αλλάζουν στο νησί μας και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό θα έπρεπε οι νέοι εντός και εκτός Κύπρου να ενώσουν τις γνώσεις τους και να μοιραστούν αυτό το όραμα. Σε αντίθεση με τη γενική αντίληψη του να μη μοιράζεσαι την ιδέα σου για να μην την πάρουν, τα παιδιά αυτά για πολύ καιρό συζήτησαν τις ιδέες τους με όλους όσους είχαν την όρεξη να ακούσουν και έτσι σιγά σιγά φτιάχτηκε η founding οικογένεια του CEL. Μία άτυπη ομάδα 12 νέων οι οποίοι είχαν τόσο διαφορετικά backgrounds αλλά πίστευαν στον ίδιο σκοπό: Ότι η Κύπρος εντός και εκτός συνόρων έχει πολλά αναξιοποίητα ταλέντα και πως με τη σωστή καθοδήγηση μπορούν να βάλουν την Κύπρο στον επιχειρηματικό και τεχνολογικό “χάρτη”.

Α. Μιχαήλ: “Με το Hack Cyprus βάζουμε την Κύπρο στο διεθνή τεχνολογικό χάρτη” 

EMEAgr: Στην Ελλάδα η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι είμαστε μία χώρα εχθρική προς την επιχειρηματικότητα και πως η ανάδυση μίας κουλτούρας επιχειρηματικών εκκινήσεων (λόγω και της κρίσης) θα βοηθήσει να ανατραπεί αυτό. Ποιες είναι οι αντίστοιχες αντιλήψεις στην Κύπρο;
Ά. Σολομωνίδου: Η Κύπρος δεν ήταν ποτέ εχθρική προς την επιχειρηματικότητα, αντιθέτως διαθέτει ένα από τα πιο απλοποιημένα συστήματα ίδρυσης και διατήρησης μίας επιχείρησης. Ωστόσο, ο κόσμος είχε επαναπαυτεί κάπως με την παροχή οικονομικών υπηρεσιών για τους ξένους ιδρυτές που είχε ξεχάσει πως είναι να ξεκινάς κάτι καινούργιο. Οι μόνες επιχειρηματικές εκκινήσεις που τολμούσαν οι νέοι ήταν η δημιουργία μπαρ/καφέ και καταστημάτων ρούχων. Αυτό σιγά σιγά αλλάζει.

EMEAgr: Ο CEL είναι ένα από τα μέλη αυτού που ονομάζουμε “οικοσύστημα” γύρω από τη startup επιχειρηματικότητα. Πώς δομείται αυτή τη στιγμή το κυπριακό “οικοσύστημα” και ποια χαρακτηριστικά παρουσιάζει;
Ά. Σολομωνίδου: Το κυπριακό οικοσύστημα ευτυχώς μεγαλώνει αργά και σταθερά. Ο κόσμος ήταν έτοιμος να ακούσει για επιχειρηματικότητα και αποδέχτηκε όλες τις σοβαρές προσπάθειες εκπαίδευσης πάνω στα startups. Αυτό ήταν αρκετό για να πάρει ώθηση το “οικοσύστημα” και να ξεκινήσει και αυτή την στιγμή ο κάθε τομέας ανοίγεται σιγά σιγά. Δεν ξύπνησε ο κόσμος μία μέρα για να βρει 20 VCs, 10 coworking spaces, 50 angel investors και να μην υπάρχουν ακόμα startups. Έχουν περάσει δύο χρόνια μετά από τη δική μας δημιουργία και βλέπουμε ότι ακόμα δεν υπάρχει για παράδειγμα ένα co-working space και η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται άμεσα. Δε θα ήταν σωστό να φτιάξεις κάτι μη βιώσιμο απλά επειδή είναι trend. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το οικοσύστημα δομείται καλύτερα όταν η πλειοψηφία είναι entrepreneurs, κυρίως επειδή αυτοί ξέρουν καλύτερα ποια είναι τα προβλήματα και ποιες οι ανάγκες τους.

EMEAgr: Προσωπικά, είσαι δραστήρια και στο ελληνικό startup “οικοσύστημα”. Ποιες διαφορές εντοπίζεις στο πώς αντιλαμβάνονται οι Έλληνες και οι Κύπριοι την έννοια της startup επιχειρηματικότητας;
Ά. Σολομωνίδου: Οι διαφορές για κάποιον που απλά παρατηρεί φαίνονται ελάχιστες, για κάποιον που ζει μέσα στα οικοσυστήματα αυτά όμως είναι τρομακτικές. Πολλές φορές εδώ στην Ελλάδα νιώθω πως ζω μέσα σε μια “σαπουνόπερα”. Τα startups εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως trends, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αλληλοβοήθεια μέσα στο “οικοσύστημα”, στην πρώτη υποψία δημοσιότητας νομίζουν ότι η προσπάθεια τελείωσε, η αντιμετώπιση από τους εκάστοτε μέντορες είναι επιεικώς απαράδεκτη και η λίστα συνεχίζεται χωρίς τέλος.

Στην Κύπρο το αντιμετωπίζουν αλλιώς. Κάθε προσπάθεια που βγαίνει στο εξωτερικό βάζει τη χώρα στο “χάρτη”. Το “οικοσύστημα” στηρίζει τις καλές ιδέες, δίνει feedback, προσφέρει στήριξη, σπρώχνει με δημοσιότητα όσο μπορεί γιατί όλα θεωρούνται “καμπάνια” διαφώτισης.

Είναι η φιλοσοφία του “the more the merrier”, ενώ στην Ελλάδα που το οικοσύστημα χτίζεται εδώ και περισσότερα χρόνια κρατάμε ακόμα το ελιτίστικο κόνσεπτ.

EMEAgr: Κλείνοντας, πες μας δύο λόγια για το Hack Cyprus, ένα “πνευματικό τέκνο” του CEL, το οποίο ανοίγει τις “πύλες” του σε τρεις ημέρες από σήμερα. Ποιες είναι οι προσδοκίες από τη φετινή διοργάνωση;
Ά. Σολομωνίδου: Το Hack Cyprus 2013 είναι το μεγαλύτερο event που έχουμε διοργανώσει και το πρώτο τεχνολογικό φεστιβάλ στην Κύπρο. Τα 4 διαφορετικά events που έχουμε ετοιμάσει στα πλαίσια του φεστιβάλ δίνουν όχι μόνο πάμπολλες ευκαιρίες για networking, αλλά επιπλέον τη δυνατότητα συμμετοχής σε workshops και την ευκαιρία γνωριμίας με τα κυπριακά startups που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Στοίχημά μας φέτος, όπως και πέρσι, οι ιδέες του Hackathon να βγουν στην αγορά και να δοκιμαστούν στην αρένα των ευρωπαϊκών startups.

Απώτερος στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε αξέχαστες εμπειρίες στους συμμετέχοντες, είτε αυτοί είναι οι μικροί μας techies στο Youth day, είτε οι μεγάλοι στο Hackathon, είτε ο κόσμος που θα παρακολουθήσει το Insights Conference.  Επιτυχία για μας θα είναι οι 13 απίστευτοι καλεσμένοι (ομιλητές και εκπαιδευτές) καθώς και οι εξαιρετικοί κριτές μας σε κάθε ένα από τα events να γίνουν οι πρεσβευτές μας και στο εξωτερικό, βάζοντας την Κύπρο πια στον παγκόσμιο τεχνολογικό “χάρτη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ