Χωρίς “φως στο τούνελ” για το μέλλον των BRICS

Ενδιαφέρον έχει ένα νέο δημοσίευμα της Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) όχι μόνο δεν έχουν άλλο μέλλον, αλλά είναι και άξιο απορίας το γεγονός ότι διατήρησαν τη συνοχή τους για τόσο πολύ καιρό. Ο ρυθμός ανάπτυξης σε κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει μειωθεί, οι επενδυτές αποχωρούν σταδιακά, ενώ τα ισοζύγια τους έχουν επίσης καθοδική πορεία.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το EMEAgr είχε αναδείξει την υπό-απόδοση των χρηματιστηριακών δεικτών που συνδέονται με τις χώρες που απαρτίζουν την “ομάδα” BRICS σε αντίθεση με την καλύτερη επίδοση που κατέγραφε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών όχι μόνο σε ότι αφορά τους BRICS, αλλά και τους PIIGS, την Ιαπωνία τις ΗΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Κερδίζει ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ευρώπη, PIIGS και BRICS το ΧΑ

Συγκεκριμένα, από το 2000 μέχρι το 2008, οι BRICS βίωσαν μεγάλη ανάπτυξη, και κυρίως έλαβαν σημαντικές επενδύσεις από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Έτσι δεν έκαναν ποτέ σχέδια για την πιθανότητα οικονομικής κρίσης, η οποία δυστυχώς έγινε πραγματικότητα, ούτε βελτίωσαν τις οικονομίες τους όταν είχαν την ευκαιρία, και τώρα δεν έχουν τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουν.

Ειδικά η Βραζιλία και η Ρωσία επηρεάστηκαν ακόμα περισσότερο από τις μειωμένες (και συνεχώς πτωτικές) τιμές εμπορευμάτων. Με τη σειρά τους, οι τράπεζες της Κίνας έχουν κάνει κακή διαχείριση χρεών, ενώ η Ινδία πλήττεται από υψηλό πληθωρισμό, μεγάλο δημόσιο χρέος, ελλειμματικό προϋπολογισμό και ισοζύγιο.

Στον δείκτη ευνοϊκού περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τις 185 χώρες, η Κίνα κατέχει την 91η θέση, η Ρωσία την 112η, η Βραζιλία την 130η ενώ η Ινδία την 132η. Η ανάληψη διοργάνωσης σημαντικών αθλητικών events έχει συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης.

Η Κίνα ξόδεψε 40 δισ. δολάρια για τους ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο, η Ρωσία επένδυσε 51 δισ. δολάρια για τους χειμερινούς ολυμπιακούς στο Sochi, ενώ η Βραζιλία επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, τόσο από το μουντιάλ του 2014, όσο και από τους ολυμπιακούς του 2016.

Προβληματικό κρίνεται και το γεγονός ότι οι BRIC εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από κρατικές επιχειρήσεις, και κατά συνέπεια από τις ίδιες τις κυβερνήσεις τους, οι οποίες φέρουν αρνητικά στοιχεία, όπως η διαφθορά.

Όσον αφορά τις επενδύσεις σε υποδομές, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα δεν έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό, ενώ μόνο η Ρωσία αναμένεται να αναβαθμίσει το οδικό δίκτυο Μόσχας – Αγίας Πετρούπολης μέχρι το 2018, για το παγκόσμιο κύπελλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ