Δεύτερο λάθος παραδέχτηκε το ΔΝΤ

Η υπερεκτίμηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και όχι ο λάθος δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ευθύνεται για τις μεγαλύτερες του αναμενομένου επιπτώσεις στην Ελλάδα από τις πολιτικές λιτότητας, είναι η κύρια αιτία για τη συνεχιζόμενη υψηλή ύφεση στη χώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη του ΔΝΤ.

Ακόμα και ο περιβόητος πολλαπλασιαστής ήταν υψηλότερος στους υπολογισμούς των διεθνών δανειστών της Ελλάδας, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν θα βελτιωνόταν.

“Τα στελέχη του ΔΝΤ εξέτασαν διάφορα σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη χαμηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το 2% που είχε υποτεθεί κατά την εκπόνηση του ελληνικού προγράμματος το 2010 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά εξηγούν την ύφεση που σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία. Ως βασικό σενάριο έλαβαν υπόψη ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής στην Ελλάδα είναι ίσος με τη μονάδα, δηλαδή τα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είχαν μείωσαν ισόποσα το ΑΕΠ”, αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, οι προβλέψεις του μοντέλου που χρησιμοποίησε το Ταμείο δεν επιβεβαιώθηκαν λόγω της ανεπαρκούς εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις στη χώρα.

Η μελέτη αναφέρει, επίσης, ότι το χρονικό διάστημα των τριών χρόνων που δόθηκε από τους σχεδιαστές του προγράμματος (δηλαδή ο εμπροσθοβαρής χαρακτήρας) ήταν πολύ μικρό για να επιτρέψει στο ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί.

Η μελέτη καταλήγει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να εξασφαλιστεί με μία αναδιάρθρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ