Droidscape: Basilica: Η ελληνική indie gaming “σκηνή” υποδέχεται το πρώτο παιχνίδι της Kyttaro Games

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Το πρώτο της παιχνίδι κυκλοφόρησε στο τέλος Ιουλίου η ανεξάρτητη εταιρεία Kyttaro Games, μετά από ενάμισι σχεδόν χρόνο ανάπτυξης. Πρόκειται για το Droidscape: Basilica, ένα iOS παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας για iPad, iPhone και iPod touch. Με βάση το σενάριο, το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε ένα απώτατο μέλλον, όπου φεουδαλικές δομές, υπερ-εταιρείες, μια πανίσχυρη Εκκλησιαρχία και η συντεχνία των χρονομαντών “συνθέτουν” ένα εύθραυστο και σκοτεινό σκηνικό, η ισορροπία του οποίου εξαρτάται από τις ικανότητες του παίκτη.

Το Droidscape: Basilica αποτελεί το πρώτο παιχνίδι για iOS της Kyttaro Games και ίσως μια από τις πλέον φιλόδοξες προσπάθειες στο χώρο των ανεξάρτητων παραγωγών.

Όπως εξηγεί στο EMEAgr, ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, μέλος της ομάδας της Kyttaro Games, το παιχνίδι πρωτοτυπεί με το να παίζεται σε δύο φάσεις προκαλώντας τους παίκτες να χρησιμοποιήσουν τόσο τη σκέψη τους όσο και τα αντανακλαστικά τους, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα παιχνιδιού μέσω της πρωτοπόρας αλλά ακόμα πειραματικής τεχνολογίας HeadTwister. Το HeadTwister, χρησιμοποιώντας την μπροστινή κάμερα της εκάστοτε συσκευής, ανιχνεύει την κίνηση του κεφαλιού του παίκτη και κινεί κατάλληλα και βάσει αυτής  τον πρωταγωνιστή του παιχνιδιού.

kyttaro games_model_230230Τα γραφικά του Droidscape: Basilica δημιουργήθηκαν με την τεχνική στοπ-καρέ (stop motion animation), κατά την οποία αρθρωτά αγαλματίδια φωτογραφίζονται στις κατάλληλες πόζες ώστε να προκύψουν τα καρέ κίνησης των χαρακτήρων του παιχνιδιού, το οποίο αντιμετωπίστηκε συνολικά ως ένα ψηφιακό έργο τέχνης, τόσο στο εικαστικό όσο και στο ηχητικό επίπεδο.

Δίπλα στους στοπ καρέ χαρακτήρες και τα κόμικς του Χαρίτωνα Μπεκιάρη στέκεται επάξια η εξαιρετική μουσική του συνθέτη Χρήστου Χριστοδούλου, την οποία πλαισιώνουν τα ηχητικά εφέ του Studio 19, καθώς και οι προγραμματιστικές και σχεδιαστικές ικανότητες της ομάδας της Kyttaro Games“, τονίζει στο EMEAgr ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

Το Droidscape: Basilica διατίθεται προς 1,99 δολάριο και μπορεί κανείς να το αγοράσει μέσω του App Store, πατώντας εδώ.

 

 

Η Kyttaro Games
Η startup εταιρεία ξεκίνησε την πορεία της στα τέλη του 2011 προς τις αρχές του 2012 ως Kyttaro Tech από τους Φοίβο Βιλανάκη (προγραμματιστής), Ανδρέα Φαρμάκη (προγραμματιστής) και Κωνσταντίνο Δημόπουλο (πολεοδόμος-γεωγράφος), με την Kyttaro Games να δημιουργείται παράλληλα ως label της Kyttaro Tech. Οι Α. Φαρμάκης και Φ. Βιλανάκης είναι προγραμματιστές με πολυετή εμπειρία στο χώρο και παλιοί συνεργάτες. Ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος δημοσιογραφούσε για χρόνια σε gaming sites του εξωτερικού και είχε αρκετές γνώσεις σχετικά με το σχεδιασμό και την προώθηση παιχνιδιών, ενώ ήταν παιδικός φίλος του Ανδρέα.

Κάτι η κρίση, κάτι η κοινή αγάπη για τα παιχνίδια, κάτι οι συμπληρωματικές δυνατότητες των μελών της ομάδας οδήγησαν στη γέννηση της εταιρείας“, αναφέρει στο EMEAgr ο Κων/νος Δημόπουλος. “Ο κύριος ρόλος της Kyttaro Tech ήταν η οικονομική στήριξη της Kyttaro Games μέσω των προϊόντων της (λογισμικό όπως το Mobile Bill Reader και άλλα μη ψυχαγωγικά προγράμματα). Ένα είδος εσωτερικής χρηματοδότησης“, τονίζει.kyttaro games_team_454155

Μία ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών και μάλιστα από την Ελλάδα ακούγεται μάλλον δύσκολο να “συντηρηθεί” οικονομικά στα πρώτα της “βήματα”. “Το οικονομικό, ιδιαίτερα στην Ελλάδα της κρίσης, είναι προφανώς σημαντικό πρόβλημα, το οποίο εμείς λύσαμε αρχικώς μέσω της πώλησης μη-ψυχαγωγικού λογισμικού και με τη στήριξη συγγενών και φίλων. Έχουμε ήδη κάνει κάποιες επαφές με επενδύτες, οι οποίες παρά το καλό μεταξύ μας κλίμα και για διάφορους μάλλον αντικειμενικούς λόγους δεν προχώρησαν πέρα από το σημείο της καταρχήν συμφωνίας“, αναφέρει ο Κων/νος Δημόπουλος.

Εξίσου δύσκολη φαίνεται να είναι και η τοποθέτηση του προϊόντος μίας τέτοιας εταιρείας στην πολύ προσοδοφόρα βιομηχανία του gaming, η οποία παρουσιάζει παγκόσμιο ανταγωνισμό και μάλιστα από εταιρείες-“κολοσσούς”. Όπως αναφέρει ο Κων/νος Δημόπουλος, οι δυσκολίες αυτές είναι όντως πάρα πολύ μεγάλες, αλλά όχι μόνο για τις ελληνικές εταιρείες, καθώς διεθνώς ο αριθμός των παραγόμενων παιχνιδιών είναι τεράστιος και τα ποσοστά κέρδους, για τους περισσότερους δημιουργούς, περιορισμένα.

Το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι εταιρείες και τα άτομα που δημιουργούν παιχνίδια όχι μόνο αυξάνονται, αλλά και συνεργάζονται καλά μεταξύ τους. Το δυναμικό που έχουν παράξει τα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικό, οι καλλιτέχνες ενθουσιώδεις και ταλαντούχοι, το πάθος άπλετο και με λίγη στήριξη τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε όντως εξαιρετικά καλά. Ήδη το Gaming Cluster της Corallia και η Hellenic Game Developers Association βοηθούν και οργανώνουν σημαντικά“, αναφέρει.

 

“Δίνοντας πίσω” στην ανεξάρτητη gaming “σκηνή”
Η Kyttaro Games έχει καταφέρει να γίνει γνωστή στο χώρο του indie gaming (των ανεξάρτητων δηλαδή δημιουργών παιχνιδιών) μέσω του Bundle In A Box. Πρόκειται για έναν ιστότοπο προσφορών στον οποίο ανεξάρτητοι παραγωγοί μπορούν να πωλούν τα παιχνίδια τους βάσει του μοντέλου “πλήρωσε-όσο-θες” και να προωθούν τη δουλειά τους.

Το πλέον πρόσφατο σετ προσφορών του Bundle In A Box έφτασε σε 140.000 ξεχωριστούς επισκέπτες, ενώ στοιχεία από αυτό χρησιμοποιούνται για έρευνα στα πανεπιστήμια Berkley και Stanford. Ο ιστότοπος δημιουργήθηκε και ως ένα προϊόν της εταιρείας, αλλά και ως ένας δικτυακός τόπος όπου λιγότεροι γνωστοί, πιο πειραματικοί δημιουργοί θα μπορούν να προωθούν τη δουλειά τους. Η πρωτοβουλία συνεπώς απευθύνεται και σε παίκτες οι οποίοι με ελάχιστα χρήματα μπορούν να παίξουν πρωτότυπα παιχνίδια και σε δημιουργούς. Ο λόγος άλλωστε που φτιάξαμε το Bundle In A Box με τον τρόπο που το φτιάξαμε, είχε να κάνει με το ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι ήδη υπήρχε“, μας πληροφορεί ο Κων/νος Δημόπουλος.

Τα επόμενα σχέδια
kyttaro games_logo_230200Παρ’ ότι η Kyttaro Games κλείνει σχεδόν μόλις δύο χρόνια “ζωής” έχει καταφέρει να “αγκαλιαστεί” από την ανεξάρτητη “σκηνή” παραγωγής παιχνιδιών, να παράξει αλλά και να πουλήσει τεχνολογία, να αποκτήσει εμπειρία στο σχεδιασμό και την παραγωγή παιχνιδιών και φυσικά να λανσάρει το πρώτο της παιχνίδι για iOS, το Droidscape: Basilica.

Όπως πληροφορεί το EMEAgr ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, στα αμέσως επόμενα σχέδια της εταιρείας είναι η κυκλοφορία των updates του Droidscape: Basilica, καθώς και μία freemium εκδοχή του. Ταυτόχρονα, η Kyttaro Games ετοιμάζει ήδη ένα νέο Bundle In A Box bundle για τον Σεπτέμβριο, ενώ στόχος είναι πριν από τα Χριστούγεννα να έχει έτοιμο τουλάχιστον ένα ακόμα παιχνίδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ