Ανοικτό το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους αφήνει ο Γ. Στουρνάρας

“Η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, εφόσον τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην “Εφημερίδα των Συντακτών” του Σαββάτου.

“Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Για παράδειγμα φέτος είδατε ότι είχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτροχιασμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Τώρα βέβαια έχουμε μάθει και τρέχουμε να προλάβουμε νέο εκτροχιασμό. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα”, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι “ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει πλεόνασμα, αλλά ισοσκελισμένες δαπάνες”. “Το θετικό πρωτογενές το βάλαμε μετά την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και αυτό διότι μας δίνεται η ευκαιρία να μειώσουμε το χρέος και να το κάνουμε βιώσιμο“, επισήμανε σχετικά ο κ. Στουρνάρας ο οποίος διευκρινίζει ότι “υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως η αναδρομική ανακεφαλαίωση των τραπεζών μέσω του ESM”.

Σε σχετική ερώτηση ωστόσο, αν δηλαδή αναμένει καλύτερη μεταχείριση ως προς το χρέος, “κούρεμα” ή έστω ελάφρυνση, ο κ. Στουρνάρας απαντά: “σας είπα, υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και υπάρχουν άλλα που δεν λέγονται και γίνονται. Τα συμπεράσματα δικά σας”.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει ότι “η ανακεφαλαιοποίηση από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας. Απαιτείται να επιστρέψουν στις τράπεζες τα περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι στα στρώματα”. Ταυτόχρονα, σε ότι αφορά τις τράπεζες, διαχωρίζει τους κακοπληρωτές στην περίπτωση των πλειστηριασμών από όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και πρέπει να προστατευθούν.

Τέλος, αναφέρει ότι “η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της με την έννοια των οριζόντων περικοπών”, ενώ αναφορικά με τις γερμανικές εκλογές, εκφράζει την ελπίδα, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, “η Γερμανία να ξαναδεί το ζήτημα της αρχιτεκτονικής στην ευρωζώνη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ