ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή: Φως στο τούνελ, και εφικτή η αύξηση 0,6% στο ΑΕΠ το 2014

Η πορεία του ΧΑ (Γενικός Δείκτης) στο διάστημα 2011 – 2013.

Εφικτό, αν και δύσκολο θεωρεί το στόχο της αύξησης κατά 0,6% του ΑΕΠ μέσα στο 2014 η ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή σε ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία.

Μεταξύ άλλων, η ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι μέσα σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον η κυβέρνηση θα μπορέσει να κάνει πιο γρήγορα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραχθούν πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι κίνδυνοι που απειλούν την ορθή εκτέλεση των ενεργειών αυτών εξακολουθούν να υπάρχουν, ωστόσο διαπιστώνεται πως το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα αλλάζει θετικά, και σταδιακά τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ δείχνουν περισσότερη κατανόηση στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η ΒΕΤΑ εκτιμά ότι η χώρα είναι πολύ κοντά στην ανάκαμψη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ύστερα από 6 χρόνια σκληρής ύφεσης.

“Προς το καλύτερο”
Στην ανάλυσή της η ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή επισημαίνει πως πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, εάν συγκρίνουμε τη σημερινή κατάσταση με αυτή που επικρατούσε πριν ένα χρόνο. Ο κίνδυνος αθέτησης των συμφωνημένων με τους Ευρωπαίους έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ δε θεωρείται πλέον πιθανό. Η ψυχολογία των επενδυτών ακολουθεί σταθερή άνοδο, ενώ οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά τις ελληνικές τράπεζες.

Η ανάλυση αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα υπέστη μια άνευ προηγουμένου σωρευτική μείωση του ΑΕΠ ύψους 20,1% από το 2008, επισημαίνει ωστόσο ότι το πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται σε καλό δρόμο, η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων επιταχύνεται σταδιακά, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η ρευστότητα στην οικονομία βελτιώνεται.  Προσθέτει ακόμα ότι μία πτώση 3,6% στο ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι πιθανό σενάριο για το σύνολο του 2013, μετά την πτώση κατά 5,6% που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι για τη διάνυση της απόστασης που πρέπει να καλύψει ακόμα η χώρα απαιτείται πολλή προσπάθεια, αλλά έχει γίνει πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η Ελλάδα κάνει σταθερά θετικά βήματα προς τα εμπρός, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη, τη συμπάθεια και την υποστήριξη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και άλλων χωρών εκτός Ευρώπης. Προστίθεται ακόμα ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την καλή επικοινωνία της με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, και στο πλαίσιο αυτό έχει εξαλείψει τις όποιες συζητήσεις για το “GREXIT” και έχει “επιβάλλει” τη νέα τάση που ακούει στον “όρο” “GRECOVERY“.

Τί έχει αλλάξει
Η μελέτη της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής αναφέρει ότι η οικονομία πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής. Υπήρξε σημαντική βελτίωση στην δημοσιονομική ισορροπία, καθώς από ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 10,5% του ΑΕΠ το 2009, φτάσαμε σε ένα προβλεπόμενο ισοζύγιο για φέτος, και ένα προβλεπόμενο πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, από έλλειμμα 11,2% το 2009 έφτασε σε στο έλλειμμα μόλις 0,8%.

Η απόδοση της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι εντυπωσιακή, σύμφωνα με τη μελέτη. Στην πραγματικότητα, σημειώνει, υπήρξε σημαντική βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο, το οποίο παρουσίασε μικρό πρωτογενές έλλειμμα μόλις -1% του ΑΕΠ το 2013, σε σύγκριση με προβλεπόμενο έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 21% τους 5 πρώτους μήνες του 2013, σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2012, και η πρώτη φορά που αυξήθηκαν οι προσλήψεις κατά την περίοδο αυτή, από το 2007. Επισημαίνεται ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα ώστε η αγορά εργασίας να ανακάμψει αισθητά.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ, καθώς οι αφίξεις αναμένεται να φτάσουν στον αριθμό ρεκόρ των 17 εκατ. ταξιδιωτών.

Σε ότι αφορά στην επανεκκίνηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, η μελέτη αναφέρει ότι αποτελούν βασική προτεραιότητα όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για το κράτος, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να μειωθεί η ανεργία. Εκτιμάται ότι 25.000 θέσεις εργασίας εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα για τα έργα αυτά που λαμβάνουν χώρα σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Τον Απρίλιο η Πολιτεία συμφώνησε να καταβάλει 353 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί και να καλύψει οφειλές ετών προς τις εμπλεκόμενες κατασκευαστικές εταιρείες.

Σε ότι αφορά στον τομέα των επενδύσεων, η μελέτη αναφέρει ότι οι νέοι ενδιαφερόμενοι “παίχτες” που έχουν εμφανιστεί (PPF, QPI, Cosco, Socar, Eldoraldo Gold κ.λπ.) έχουν επενδύσει, ή δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία. Η μελέτη σημειώνει τις επιτυχημένες περιπτώσεις των ΟΤΕ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Frigoglass, Intralot και S&B να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια που υπερκάλυψαν τις ανάγκες τους.

Ο παράγοντας “Σαμαράς”
Η έκθεση στέκεται ιδιαίτερα στον μέχρι στιγμής τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας ότι επί της διακυβέρνησής του πραγματοποιήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά επιτεύγματα, όπως η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση και η αλλαγή των όρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε αυτό να τεθεί σε βιώσιμη βάση.

Σημειώνει ακόμα ότι επί της διακυβέρνησής του η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ, έγιναν σύνθετες προσπάθειες ώστε να χτιστούν άμυνες για την ελληνική οικονομία, οι τράπεζες ανακεφαλαιώθηκαν παρά τις καθυστερήσεις, προχώρησαν οι θεσμικές  και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα, και επιταχύνθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο πρωθυπουργός επέδειξε σταθερή στάση σε κρίσιμα θέματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αστάθεια και αβεβαιότητα, ή να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα προσαρμογής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτιμάται ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα συνεχίσει να κινείται προς τρεις βασικές κατευθύνσεις:
– Στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία συνεχίζει να λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
– Στην επιτάχυνση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων και τη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, που θα παράσχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να ξεκινήσει ένας θετικός επενδυτικός κύκλος στην οικονομία.
– Στην πληρωμή των χρεών του κράτους προς τους προμηθευτές του Δημόσιου τομέα, η οποία θα βελτιώσουν τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, ενώ θα βοηθήσει και στη μείωση της ανεργίας θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση μια σειρά μεγάλων έργων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ