New York Times: “Το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει”

“Το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, είναι εμφανές εδώ και καιρό σε αρκετούς αναλυτές ότι δεν λειτουργεί”, επισημαίνεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η παρέμβαση του βραζιλιάνου αντιπροσώπου στο ΔΝΤ Πάουλο Μπατίστα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο οποίος απείχε από τη ψηφοφορία για τη δόση του 1,72 δισ. ευρώ, ουσιαστικά ανοίγει μία συζήτηση με την οποία ίσως ενθαρρύνει την Κομισιόν, την ΕΚΤ, καθώς και άλλα στελέχη του ΔΝΤ να επανεξετάσουν τις θέσεις τους ή τουλάχιστον να είναι περισσότερο ειλικρινείς για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους.

Ο κ. Μπατίστα, που εκπροσωπεί συνολικά έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο συμβούλιο του ΔΝΤ, χαρακτήρισε “μη ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς” την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και είπε ότι “οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπεραισιόδοξες”.

Επίσης, προειδοποίησε ότι με τη νέα αυτή δόση το συνολικό ποσό που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ φτάνει τα 28,4 δισ. ευρώ και η Αθήνα ενδέχεται να αθετήσει την υποχρέωση αποπληρωμής του, σε περίπτωση που την εγκαταλείψουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνεται ακόμα στο δημοσίευμα των New York Times, μπορεί το γεγονός τα 24 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ να διαφωνούν μεταξύ τους και με εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού να μην είναι σπάνιο, ωστόσο η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτές οι διαφωνίες πολύ σπάνια γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό.

“Αυτό το γεγονός καθιστά πολύ σημαντική τη δήλωση του κ. Μπατίστα”, σύμφωνα με τους New York Times.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ